enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,4519
EURO
43,6847
ALTIN
4.049,43
BIST
9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
15°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
15°C
Perşembe Çok Bulutlu
16°C
Cuma Çok Bulutlu
19°C

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?

Deprem sonrası şirketlerde yeni dönem: Ofise dönüş mü, uzaktan çalışma mı?
Advert
27.04.2025 01:25
3
A+
A-

23 Nisan Silivri depremi, İstanbul’da hala konuşuluyor. Beklenen büyük depremle ilgili açıklamalar belirsizliği artırırken, bazı İstanbullular günlerdir parklarda kalıyor. Okullar tedbir amaçlı tatil edildi, deprem günü de resmi tatil olunca şehirden ayrılanlar oldu. Bazı şirketler haftanın geri kalanında uzaktan çalışmaya karar verdi. Peki, bundan sonra ne olacak?

Marketing Türkiye’ye göre, İstanbul, hem nüfus hem de ekonomik açıdan Türkiye’nin merkezi konumunda. 18 milyonluk şehirde çalışanların psikolojisi ve motivasyonu olumsuz etkilenebiliyor. Bu gibi dönemlerde şirketlerin çalışanlarına yönelik fiziksel ve psikolojik destek sağlaması, sorumluluk sahibi ve lider bir tavır olarak görülüyor.

Pandemiyle değişen çalışma modelleri, ofise dönüş, hibrit çalışma, zorunlu ofis günleri veya tamamen serbest çalışma gibi farklı uygulamalara dönüştü. Depremin ardından bu stratejilerin yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Çalışanlarını ofise döndürmeye çalışan şirketlerin yanı sıra, tamamen uzaktan çalışmayı benimseyenler de var. PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Betül Çorbacıoğlu, deprem sonrası çalışma düzenlerini değerlendirdi.

Kriz Yönetiminde Üç Önemli Unsur

Ebru Taşcı Firuzbay, deprem gibi doğal afetlerin şirketlerin hem iş sürekliliği hem de çalışan sağlığı ve güvenliği açısından iki yönlü sorumluluk gerektirdiğini belirterek, şirketlerin çeşitli yöntemlerle çalışanlarının durumunu takip ettiğini söyledi. Firuzbay, afet kriz yönetiminde farkındalık, tedbir ve eğitimin öne çıktığını vurguladı. Kriz anında ne yapacağını bilen, önceden eğitim almış ekiplerin daha etkili tepki verebildiğini ifade eden Firuzbay, ofis çalışma düzeninin her şirketin kültürü, sektörü ve işleyişine göre şekillendiğini belirtti. Son depremde ofise dönüş politikalarında ani değişiklikler beklemediklerini, ancak hibrit modellerin avantaj sağladığını, hem çalışanlara esneklik hem de operasyonel devamlılık sunduğunu söyledi. Firuzbay, şirketlerin bu dönemi, çalışan güvenliği ve duygusal dayanıklılığı destekleyecek politikaları gözden geçirmek için bir fırsat olarak değerlendirebileceğini de ekledi.

Kriz Anında Şirketler Nasıl Davranmalı?

Betül Çorbacıoğlu, deprem gibi afetlerin ardından ilk günlerde psikolojik etkilerin yoğun yaşandığını belirterek, çalışanların psikolojisini gözeterek esneklik sağlamanın önemli olduğunu vurguladı. Uzaktan çalışma gibi seçeneklerin, çalışanların endişesini azaltabileceğini söyleyen Çorbacıoğlu, orta ve uzun vadede ihtiyaç duyanlara psikolojik destek sağlamanın da büyük önem taşıdığını ifade etti. Çorbacıoğlu, her koşulda çalışanın ve ailesinin refahını önceleyen, empatiye dayalı bir kurum kültürü oluşturmanın esas olduğunu ve şirketlerin krizlerde sadece iş sürekliliğini değil, çalışanların ruh sağlığını ve güven duygusunu da yönetmesi gerektiğini, bunun da insana odaklı İK politikalarıyla mümkün olduğunu belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.