enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,4149
EURO
43,7601
ALTIN
4.095,06
BIST
9.432,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Çok Bulutlu
Pazar Açık
15°C
Pazartesi Çok Bulutlu
14°C
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Az Bulutlu
18°C

Savaş çanları Avrupa için çalıyor: Almanya Rusya’ya karşı savaş hazırlıkları başlattı

Savaş çanları Avrupa için çalıyor: Almanya Rusya’ya karşı savaş hazırlıkları başlattı
Advert
25.04.2025 23:02
3
A+
A-

Almanya’da, Friedrich Merz liderliğindeki yeni hükümet, ülkenin askeri gücünü artırmaya yönelik önemli adımlar atıyor. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) koalisyonu, Rusya’yı “en ciddi ve yakın tehdit” olarak nitelendirerek, Moskova’ya karşı daha sert bir tutum benimsemek gerektiğini vurguluyor.

Almanya Genelkurmay Başkanı Carsten Breuer, Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, Almanya’nın 2029 yılına kadar büyük çaplı bir savaşa hazır olmasının gerektiğini ifade etti. Breuer, Rusya ile olası bir topyekün çatışmaya hazırlıklı olmak için asker sayısını artırmanın zorunlu olduğunu belirtti.

Handelsblatt gazetesinin haberine göre, askeri birliklerin ve teçhizatın hızlı bir şekilde sevkiyatı için Lufthansa ve Deutsche Bahn gibi sivil ulaşım şirketleriyle görüşmeler başlatıldı. Hava Kuvvetleri yetkilileri de sivil havayolu ve demiryolu şirketlerinin İHA operasyonlarına destek verdiğini doğruladı.

Savunma Bakanlığı, askeri malzemelerin cepheye ulaştırılmasında sivil lojistik şirketlerine tam güven duyduklarını açıkladı.

Friedrich Merz hükümetinin öncelikli hedefinin, toplam asker sayısını 460 bine çıkarmak olduğu belirtiliyor. Bu bağlamda, zorunlu askerlik konusu yeniden gündeme geldi.

Zorunlu Askerlik Tekrar Geliyor mu?

CDU, 2011 yılında kaldırılan zorunlu askerliğin geri getirilmesini savunurken, SPD gönüllülük esasına dayalı sistemin devam etmesinden yana.

SPD lideri Lars Klingbeil, orduyu daha cazip bir kariyer seçeneği haline getirmenin önemine vurgu yaparak, silahlı kuvvetlerin gençler için daha çekici hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Savunma Bakanı Boris Pistorius ise mevcut durumda orduya katılımın düşük olduğunu ve asker sayısının yaklaşık 182 bin civarında olduğunu belirtti. Pistorius, herkesin askerliğe uygun olmadığını ve her yıl binlerce kişinin ordudan ayrıldığını, tüm yetişkin Alman vatandaşlarına askerlik yapma niyetlerinin sorulması ve kadınların da gönüllü olarak katılımının sağlanması gerektiğini ifade etti.

Orduya katılım sayısındaki düşüşün son dönemde durduğunu belirten Pistorius, mevcut sayının savaş koşulları için yetersiz olduğunu kabul ediyor. Alman askeri tarihçi Sönke Neitzel de subay fazlalığına karşılık asker sayısının yetersizliğine dikkat çekerek, zorunlu askerliğe geri dönülmesi gerektiğini savundu.

Mart ayında yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Almanların sadece %17’si savaşa katılmayı destekliyor. Eski Doğu Almanya bölgelerinde ise ordunun tanıtım faaliyetleri yürütmesi hala yasak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.