Ishiba, NHK’da verdiği bir röportajda, ABD’nin Japon otomobil pazarına yönelik tarife dışı engeller konusundaki endişelerini gidermek adına Japonya’nın ABD’den daha fazla enerji satın alabileceğini ifade etti.
Çarşamba günü ABD-Japonya görüşmelerinin ilk turuna beklenmedik bir şekilde katılan ve “büyük ilerleme” kaydedildiğini belirten Trump, Tokyo’nun ihracatçılarına haksız avantaj sağlamak için para birimini kasten zayıflattığı iddiasını da müzakere masasına getirmek istediğini dile getirdi.
Ishiba, para politikasına dair özel görüşmelerin Maliye Bakanı Katsunobu Kato ile Hazine Bakanı Scott Bessent arasında gerçekleştirileceğini söyledi. ABD’nin yenin değer kazanması için iş birliği talebinde bulunması durumunda Japonya’nın nasıl bir tutum sergileyeceği sorusuna Ishiba, “Bu konuyu adalet perspektifinden değerlendirmemiz gerekecek” yanıtını verdi ve detay vermedi.
Yen manipülasyonu iddialarını reddeden Japonya, ihracat odaklı ekonomisine zarar veren güçlü yeni dizginlemek için yıllardır çaba sarf ediyor. Geçtiğimiz yıl para birimini güçlendirmek amacıyla döviz piyasasına müdahalede bulunmuştu.
Kato, Uluslararası Para Fonu’nun bahar toplantıları kapsamında düzenlenecek G20 maliye bakanları toplantısı için bu hafta Washington’a gidecek. Bessent ile ikili ticaret görüşmeleri gerçekleştirmesi bekleniyor.
Bazı analistler, Japonya’nın 1 trilyon doları aşan değeriyle dünyanın en büyük ABD Hazine tahvili portföyünü koz olarak kullanabileceğini öne sürse de, Kato bu ay bu ihtimali reddetti. Japonya’nın görüşmeler sırasında ABD’deki borç varlıklarına atıfta bulunup bulunmayacağı sorulduğunda Ishiba, “Bu, iki taraf arasındaki güven, küresel ekonomik istikrar ve iki ülkenin ekonomik istikrarına bağlı bir konu” dedi.
Trump, Japonya’dan ABD’ye yapılan ithalata %24 oranında gümrük vergisi getirdi, ancak Trump’ın diğer birçok vergisinde olduğu gibi bu vergiler de Temmuz ayı başına kadar askıya alındı. %10’luk genel bir oran ve Japonya’nın ihracat odaklı ekonomisinin bel kemiği olan otomobillerde %25’lik bir gümrük vergisi ise yürürlükte kalmaya devam ediyor.
Nikkei Asia’nın Pazar günü yayınladığı habere göre, Japonya ABD ile gümrük vergisi müzakereleri çerçevesinde ithalatta otomobil güvenliği kurallarını gevşetmeyi değerlendiriyor. Washington uzun süredir Japonya’nın güvenlik kurallarının tarife dışı bir engel oluşturduğundan şikayet ediyor. Japonya ve birçok uzman ise Detroitli otomobil üreticilerinin Japonya’nın yollarına ve sürücülerine uygun araçlar üretmediğini savunuyor.
Bu tür eleştiriler sorulduğunda Ishiba, ABD ve Japonya’daki trafik ve güvenlik kurallarında göz önünde bulundurulması gereken farklılıklar olduğunu belirterek, “(güvenlik) kurallarımızın adil olmadığı algısının oluşmaması için de çaba göstermeliyiz” dedi.
Japonya, özellikle enerji alanında ABD’ye daha fazla yatırım yapmaya istekli olduğunu gösterdi. Ishiba, “Sıvılaştırılmış doğal gaz konusunda, Avustralya Japonya’ya en büyük ihracatçı konumunda. ABD ise dördüncü sırada. Bu alanda büyüme kaydetmemiz mümkün. Asıl soru, ABD’nin (enerjiyi) istikrarlı bir şekilde tedarik edip edemeyeceği,” şeklinde konuştu.