enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Çok Bulutlu
16°C

Doların patronu beklenen açıklamayı yaptı: Trump’a vergi uyarısı

Doların patronu beklenen açıklamayı yaptı: Trump’a vergi uyarısı
Advert
16.04.2025 22:31
0
A+
A-

Piyasalar tarafından merakla beklenen önemli günde, Fed Başkanı Powell, Chicago Ekonomi Kulübü’nde ABD ekonomisi ve faiz politikaları hakkında konuştu.

Powell’ın açıklamalarından öne çıkan noktalar şöyle:

Fed olarak, Kongre tarafından bize verilen iki temel hedefimize odaklanıyoruz: maksimum istihdam ve istikrarlı fiyatlar. Artan belirsizliklere ve aşağı yönlü risklere rağmen, ABD ekonomisi hala güçlü. İşgücü piyasası, maksimum istihdama yakın veya ulaşmış durumda. Enflasyon önemli ölçüde düştü, ancak %2 hedefimizin biraz üzerinde seyrediyor.

Son Ekonomik Veriler

Yakın zamanda birinci çeyrek GSYİH’nin ilk verilerini alacağız. Mevcut veriler, büyümenin geçen yılın güçlü temposundan birinci çeyrekte yavaşladığını gösteriyor. Güçlü motorlu taşıt satışlarına rağmen, genel tüketici harcamaları ılımlı bir artış göstermiş gibi duruyor.

Ayrıca, işletmelerin potansiyel tarifelerin önüne geçmek için yaptıkları ithalatın, birinci çeyrekte GSYİH büyümesini etkilemesi bekleniyor.

Hane halkı ve işletmelere yönelik anketler, özellikle ticaret politikası endişelerini yansıtan, ekonomik hissiyatta keskin bir düşüş ve geleceğe dair artan belirsizlik gösteriyor. Yılın tamamı için dış tahminler düşüyor ve genellikle yavaşlamaya devam eden, ancak hala pozitif olan bir büyümeye işaret ediyor. Hane halkı ve işletmeler bu gelişmeleri değerlendirirken, gelen verileri yakından takip ediyoruz.

İşgücü piyasasında, yılın ilk üç ayında tarım dışı istihdam aylık ortalama 150.000 arttı. İstihdam artışı geçen yıla göre yavaşlasa da, düşük işten çıkarmalar ve düşük işgücü artışı, işsizlik oranını düşük ve istikrarlı bir seviyede tuttu.

Açık iş pozisyonlarının işsizlere oranı, pandemi öncesi seviyelere yakın bir şekilde 1’in biraz üzerinde kaldı. Ücret artışı enflasyonu geride bırakırken ılımlı seyretti. Genel olarak, işgücü piyasası güçlü ve dengede görünüyor ve önemli bir enflasyonist baskı unsuru oluşturmuyor.

Fiyat istikrarı hedefimiz açısından, enflasyon, yüksek enflasyonla mücadelede sıklıkla görülen acı verici işsizlik artışı olmadan, 2022 ortasındaki zirvelerinden önemli ölçüde düştü. Enflasyondaki düşüş kademeli olarak devam ediyor, ancak son veriler hala %2 hedefimizin üzerinde.

Geçen hafta açıklanan verilere göre, toplam PCE fiyatları Mart ayında sona eren 12 ayda %2,3, gıda ve enerji hariç çekirdek PCE fiyatları ise %2,6 arttı.

Yeni yönetim, ticaret, göç, maliye politikası ve düzenlemeler olmak üzere dört alanda önemli politika değişiklikleri uygulama sürecinde. Bu politikalar hala gelişme aşamasında ve ekonomi üzerindeki etkileri oldukça belirsiz. Daha fazla bilgi edindikçe değerlendirmemizi güncelleyeceğiz. Şimdiye kadar açıklanan tarife artışları beklenenden çok daha yüksek.

Aynı durumun, daha yüksek enflasyon ve daha yavaş büyüme gibi ekonomik etkiler için de geçerli olması muhtemel. Hem anketlere hem de piyasaya dayalı kısa vadeli enflasyon beklentileri önemli ölçüde arttı ve katılımcılar tarifeleri işaret etti. Uzun vadeli enflasyon beklentilerine ilişkin anketler genellikle istikrarlı görünüyor; piyasaya dayalı denge noktaları %2 civarında seyrediyor.

Para Politikası

Politika değişikliklerini daha iyi anladıkça, ekonomi ve dolayısıyla para politikası üzerindeki etkileri hakkında daha net bir görüşe sahip olacağız. Tarifelerin enflasyonda en azından geçici bir artışa neden olma olasılığı oldukça yüksek. Enflasyon etkileri daha kalıcı da olabilir. Bu sonuçtan kaçınmak, etkilerin büyüklüğüne, fiyatlara tam olarak yansımasının ne kadar sürdüğüne ve nihayetinde uzun vadeli enflasyon beklentilerinin istikrarlı kalıp kalmayacağına bağlı.

Sorumluluğumuz, uzun vadeli enflasyon beklentilerini istikrarlı tutmak ve fiyat seviyesindeki tek seferlik bir artışın sürekli bir enflasyon sorununa dönüşmemesini sağlamak. Bu sorumluluğu yerine getirirken, maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimiz arasında denge kuracağız; fiyat istikrarı olmadan, tüm Amerikalılar için faydalı olan uzun vadeli güçlü bir işgücü piyasası yaratamayacağımızı biliyoruz.

İki temel hedefimizin çatıştığı zorlu bir durumda kendimizi bulabiliriz. Böyle bir durumda, ekonominin her bir hedeften ne kadar uzakta olduğunu ve bu farkların kapanmasının beklenen farklı zaman dilimlerini dikkate alacağız.

Chicago’lu Ferris Bueller’ın dediği gibi, “Hayat hızlı akıyor.” Şu an için, politika duruşumuzda herhangi bir değişiklik yapmadan önce daha fazla bilgi edinmeyi beklemek en doğru yaklaşım. Gelen verileri, gelişen ekonomik görünümü ve risk dengesini analiz etmeye devam ediyoruz.

Yüksek işsizlik veya enflasyonun toplumlar, aileler ve işletmeler için zararlı ve acı verici olabileceğinin farkındayız. Maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerimize ulaşmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğiz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.