Kraliyet kararıyla yürürlüğe giren yeni düzenleme, sağlıklı beslenmenin yanı sıra sosyal eşitliği de gözetiyor. Okullar artık vejetaryen ve vegan seçenekler de sunmak zorunda.
İspanya Akdeniz mutfağıyla ünlü olsa da, 2019 verilerine göre 6-9 yaş arası çocukların %40’ından fazlası fazla kilolu, %17,3’ü ise obez.
2023’te yapılan bir başka araştırma, okulların %37’sinin haftada sadece iki veya daha az porsiyon taze sebze sunduğunu, birçoğunun ise önerilen iki porsiyon kızartma sınırını aştığını gösterdi. Üstelik 1200 okulda hiç balık servisi yapılmıyordu.
Tüketici ve Sosyal İşler Bakanı Pablo Bustinduy, yeni düzenlemeyle okullarda sunulan meyve ve sebzelerin en az %45’inin mevsimlik, mümkünse yerel üretim ve %5’inin organik sertifikalı olacağını açıkladı.
Şeker oranı %5’i geçen içeceklerin okul kantinlerinde satışı yasaklandı. Kafein, yağ ve tuz oranları da sınırlandırıldı. Devlet araştırmaları, okul otomatlarındaki içeceklerin %70’inin önerilen şeker ve kafein limitlerini aştığını ortaya koyuyor.
Okul mutfağında hazırlanmayan pizza ve börek gibi yiyecekler ayda sadece bir kez verilebilecek. Kızartmalar ise sadece zeytinyağı veya ayçiçek yağıyla pişirilecek.
İspanya, 2023 itibarıyla %20,3’lük yetişkin obezite oranıyla Avrupa Birliği’nde altıncı sırada. Çocuklarda bu oran %15,9 ile 2019’a göre %4 düşüş gösterdi.
Sosyal sınıf farklılıkları da etkili. Yıllık geliri 18 bin euronun altındaki ailelerin çocuklarının %46,7’si fazla kiloluyken, bu oran 30 bin euro üzeri gelir grubunda %29,2’ye düşüyor.
Bakan Bustinduy, yeni yasa sayesinde her çocuğun ailesinin gelir durumundan bağımsız olarak sağlıklı ve besleyici yemekler yiyeceğini vurguladı. Uygulama tüm devlet ve özel okulları kapsıyor.