Yemek öğünlerini atlamak, zaman kazandırsa da uzmanlar bu alışkanlığın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyor. Doktor Neena Chandrasekaran, sosyal medyada yaptığı bir paylaşımda, özellikle kahvaltı ve akşam yemeğinin birlikte atlanmasının kalp sağlığına olumsuz etkileri olabileceğini belirtti.
Prof. Dr. Özcan da bilimsel çalışmalara atıfta bulunarak, günün ilk ve son öğünlerini atlamanın kalp hastalıkları ve kalp krizi riskini artırdığını ifade etti. Kahvaltıyı atlamak, uzun vadede obezite, yüksek tansiyon, damar sertliği ve insülin direnci gibi problemlere yol açabilir.
Doktor Neena’ya göre, sabah saatlerinde vücutta doğal olarak yükselen adrenalin, yeterli besin alınmadığında daha da artar. Vücut açlığı bir tehdit olarak algılar ve stres hormonlarını salgılar. Bu durum, kalbin daha hızlı atmasına ve damarlara zarar verebilecek serbest radikallerin artışına sebep olur.
Uzmanlar ayrıca, gün içinde yetersiz beslenmenin gece geç saatlerde aşırı açlık hissine ve dolayısıyla fazla yemek yemeye yol açabileceğini vurguluyor. Bu düzensiz beslenme alışkanlığı zamanla kilo alımına ve obeziteye neden olabiliyor. Bir araştırma, kahvaltıyı düzenli olarak atlayan kişilerin, kahvaltı yapanlara göre kalp-damar hastalıklarına yakalanma veya bu hastalıklardan ölme riskinin yaklaşık %21, tüm nedenlere bağlı ölüm riskinin ise %32 daha fazla olduğunu gösteriyor.