ABD’de tutuklu bulunan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün ilk duruşması Vermont eyaletinde gerçekleşti. Fulbright bursiyeri olan Öztürk, 25 Mart’ta Massachusetts’te gözaltına alındıktan sonra Louisiana üzerinden Vermont’a nakledilmişti. Duruşmada, fiziksel olarak hazır bulunmayan Öztürk’ü avukatı Ramzi Kassem temsil etti. Vermont Federal Yargıcı William Sessions, davanın “olağan dışı” olduğunu ifade etti.
Öztürk’ün avukatı Kassem, müvekkilinin herhangi bir kaçma riski veya kamu güvenliği tehdidi oluşturmadığını vurgulayarak, serbest bırakılmasını talep etti. Mahkeme ise tarafların ek belge sunmasına hükmetti ve bir sonraki duruşmayı 14 Nisan’a erteledi. Yargıç Sessions, talep gelmesi halinde Öztürk’ün bir sonraki duruşmaya katılıp savunma yapabileceğini belirtti.
Yargıç Sessions, öncelikle kendi mahkemesinin yetkili olup olmadığını değerlendirmesi gerektiğini ifade ederken, Avukat Kassem, mahkemenin Öztürk’ü derhal serbest bırakma yetkisine sahip olduğunu ve davanın gereksiz yere uzatıldığını savundu. ABD hükümetini temsil eden avukat Michael Drescher ise mahkemenin öncelikle yasal yetki konusuna karar vermesi gerektiğini ve davanın göçmenlik mahkemesinde görülmesi gerektiğini ileri sürdü.
Tufts Üniversitesi’nde çocuk gelişimi alanında doktora yapan 30 yaşındaki Öztürk’ün öğrenci vizesi 25 Mart’ta iptal edilmişti. Avukatları, Öztürk’ün gözaltına alındıktan sonra bir gün boyunca yerinin tespit edilemediğini ve bu süreçte astım krizi geçirdiğini açıkladı.
Öztürk’ün gözaltına alınmasının, üniversite kampüsünde Filistin yanlısı görüşler açıklamasıyla bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Ancak Öztürk herhangi bir gösteriye katılmamış, sadece üniversite dergisinde Filistin’deki insani krize dikkat çeken bir yazı kaleme almıştı. Bu yazının ardından, İsrail yanlısı ‘Canary Mission’ adlı grup tarafından hedef gösterilen Öztürk, kısa süre sonra ICE ajanları tarafından gözaltına alındı. Trump yönetiminin, Filistin’i destekleyen yabancı öğrencileri sınır dışı etme politikası yürüttüğü belirtiliyor.
Massachusetts’te öğrenciler, dini liderler ve insan hakları savunucuları, Öztürk’ün serbest bırakılması için çağrıda bulunuyor. Geçtiğimiz hafta Boston’daki JFK binası önünde düzenlenen protestoya destek veren 100’den fazla haham da bu davaya dikkat çekti.