enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1517
EURO
43,6936
ALTIN
4.075,59
BIST
9.420,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C

ABD Hazine Bakanı, tarifelerin yarattığı sorunların ‘buz gibi eriyeceğini’ söyledi

ABD Hazine Bakanı, tarifelerin yarattığı sorunların ‘buz gibi eriyeceğini’ söyledi
Advert
08.04.2025 16:00
10
A+
A-

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, CNBC’de katıldığı bir programda, ABD’nin başlattığı ticaret savaşında Washington’un elinin güçlü olduğunu savundu. Bessent, özellikle Çin’e karşı uygulanan tarifelerin, Çin’in ABD’ye ihracatının, ABD’nin Çin’e ihracatının beş katı olması sebebiyle Pekin yönetimi için büyük bir hata olduğunu belirtti. Bu durumun Çin’i kaybeden taraf yapacağını iddia etti.

Bu açıklamalar, ABD’nin Çin ve diğer bazı ülkelere yönelik yeni tarifeleri uygulamaya koymasından bir gün önce geldi. Bessent, bu adımların amacının ticaret ortaklarını müzakere masasına çekmek ve ABD’ye üretim ile istihdamı geri getirmek olduğunu vurguladı.

Bessent, Japonya’nın bu konuda öncü bir rol üstlendiğini ve diğer ülkelerin de benzer adımlar atmasını beklediklerini ifade etti. Büyük ticaret açıkları olan ülkelerin yakında harekete geçeceğini ve iyi teklifler sunmaları halinde anlaşmalara varılabileceğini söyledi.

Tarifelerin caydırıcı olmasının yanı sıra gelir artırıcı bir etkisi de olduğunu savunan Bessent, tarifelerin yükselmesi durumunda hedefin üretimi ABD’ye kaydırmak olduğunu ve bu süreçte önemli gelir elde edileceğini belirtti. Yeni sanayi tesislerinin ABD’de kurulmasıyla tarifelerin zamanla azalacağını ve yerel üretimden elde edilen verginin artacağını öngördü.

Bessent, son iki haftada yaklaşık 70 ülkenin Beyaz Saray’a müzakere talebiyle başvurduğunu ancak Çin’in bu sürece katılmayı reddettiğini ve ABD ürünlerine %34 vergi koyduğunu açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın ise buna karşılık olarak Çin ürünlerine %50 vergi koyacağını duyurduğunu hatırlattı.

ABD’nin 2024 yılında Çin ile yaklaşık 300 milyar dolarlık ticaret açığı vermesi bekleniyor. Trump yönetimi, gümrük tarifelerinin yanı sıra döviz manipülasyonu ve Avrupa’daki katma değer vergisi gibi adil ticareti engellediğine inandığı dolaylı önlemlere de odaklanıyor. Bessent, tüm seçeneklerin masada olduğunu ve asıl zarar verici unsurların bu gizli ve ölçülmesi zor engeller olduğunu söyledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.