İstanbul Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün başlattığı “Ben Okuyorum, İstanbul Okuyor” projesi, beklenmedik tartışmalara yol açtı. 28 Nisan’da ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine 50 soruluk çoktan seçmeli bir sınav yapılacak. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın tavsiye ettiği binlerce kitaptan oluşan liste, yayıncılık dünyasında soru işaretlerine neden oldu.
Listede, Yeni Şafak, Anadolu Mektebi ve Ötüken Neşriyat gibi iktidara yakın yayınevlerine ait kitapların ağırlıkta olduğu görülüyor. AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu ve MİT Başkanı İbrahim Kalın gibi isimlerin kitapları da önerilenler arasında. Dünya klasikleri listede yer alsa da, yayınevlerinin siyasi duruşlarının kitap seçiminde etkili olduğu iddia ediliyor.
Örneğin, Küçük Prens’in Cemal Süreya ve Tomris Uyar çevirisi yerine, Ahmet Kabaklı’nın kurduğu Türk Edebiyatı Vakfı baskısının tercih edilmesi dikkat çekici. Bu vakıftan 170 bin 975 adet kitap alındığı belirtiliyor.
Siyasetin ilkokul sıralarına kadar indiği bu projede, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in kitapçı ziyareti de akıllara geliyor.
İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yapılan 71 milyon 133 bin TL’lik kitap ihalesinde alınan 605 bin kitabın, Talim Terbiye Kurulu denetiminden geçmeden okul kütüphanelerine gönderildiği ortaya çıktı.
Yeni Şafak ekibine mensup yazarların kitapları da listede bolca yer alıyor. İHL kökenli Fatma Çağdaş Börekçi’nin “Hesaplı İşler Peşinde” ve “Çakma Öğrenci” gibi kitapları binlerce adet satın alınmış. Çocuk kitapları yazarı Gülşen Ünüvar’ın, dünyanın bir imtihan yeri olduğunu vurgulayan ifadeleri de tartışma konusu. Mustafa Kutlu’nun “Yıldız Tozu” adlı kitabı ilkokul öğrencilerine önerilirken, Dergah Yayınları’ndan “Nur” adlı kitabın da listede yer alması dikkat çekti. Yeni Şafak yazarı Taha Kılınç’ın Erdoğan’ı öven ifadelerinin de yer aldığı kitapları da listede bulunuyor.
İlahiyatçı Hilal Kara’nın dini içerikli kitapları, Mevlana İdris’in İslamcı VakVak Yayınları’ndan çıkan kitapları ve Nakşibendi tarikatından Nurettin Topçu’nun Kuran merkezli eğitim savunduğu kitapları da önerilenler arasında.
Yarışmada dereceye girenlere 5 Mayıs’ta Vali Davut Gül imzalı belge ve Cumhuriyet altını verilecek.
Türkiye Yayıncılar Birliği, kitap seçiminin tarafsız ve bilimsel olmadığını, öğrencilerin yaşlarına uygun seçimler yapılmadığını ve yayıncılarla eğitimcilerin sürece dahil edilmediğini belirterek tepki gösterdi.
Nobel ödüllü Orhan Pamuk da listede yer almıyor.
Nazım Hikmet, Can Yücel, Orhan Kemal, Fakir Baykurt, Ahmet Arif, Kemal Tahir, Sabahattin Ali, Muzaffer İzgü gibi önemli yazarların kitaplarının listede olmaması da eleştiriliyor.
AKP Grup Başkanvekili Bahadır Yenişehirlioğlu’nun kitapları da “Yeni Şafak kontenjanından” öğrencilere okutulmak üzere satın alındı. ENSAR Vakfı Küçükçekmece İlçe Başkanı olan Kamil Çakır’ın kitapları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski başdanışmanı MİT Başkanı İbrahim Kalın’ın kitapları da listede yer alıyor.