enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
37,9580
EURO
42,1100
ALTIN
3.770,93
BIST
9.484,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C
Pazar Yağmurlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C

Her gün yüzlerine muz kabuğu sürüyorlar: Uzmanlar ikiye ayrıldı

Her gün yüzlerine muz kabuğu sürüyorlar: Uzmanlar ikiye ayrıldı
Advert
03.04.2025 11:32
1
A+
A-

TikTok’ta popülerleşen bir sabah rutininde, fitness fenomeni Ashton Hall’ın 4’te uyanıp yüzünü buzlu suyla yıkadıktan sonra muz kabuğu sürdüğü görülüyor. Bu uygulama, sosyal medyada hızla yayılarak “doğal botoks” olarak anılmaya başladı.

Beslenme uzmanı Benjamin Bunting, muz kabuğunun cilt için faydalı olabileceğini belirtiyor. Muz kabuklarının içerdiği antioksidanlar ve B vitaminleri cildi nemlendirip korurken, kabuğun içi hafif bir peeling etkisiyle ölü deriyi temizleyebilir. Bunting, uygulamak isteyenlere olgun bir muzun kabuğunu dairesel hareketlerle yüze sürüp 15 dakika beklettikten sonra soğuk suyla durulamalarını öneriyor.

Ancak bazı uzmanlar bu trend konusunda temkinli. Youth Lab Australia’nın kurucusu Dr. Kate Jameson, muzun C vitamini, E vitamini ve antioksidanlar içerdiğini doğrularken, bunun bilimsel olarak kanıtlanmış bir cilt bakım yöntemi olmadığına dikkat çekiyor. Jameson’a göre, muz kabuğu bazı kişilerde cildi yatıştırabilir veya kısa süreli nemlendirme sağlayabilir. Fakat profesyonel bir ürün gibi formüle edilmediği ve cilde uygulanmak üzere tasarlanmadığı için, özellikle hassas veya açık yaralı ciltlerde enfeksiyon riski oluşturabilir. Muz kabuğunun siğil gibi bazı cilt sorunlarına iyi geldiği iddialarının ise yalnızca söylentilere dayandığını belirtiyor.

Uzmanlar, sosyal medyadaki her trendin güvenilir olmadığını ve cilt sağlığıyla ilgili konularda doktora danışmadan bilinçsizce uygulama yapılmaması gerektiğini vurguluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.