Danimarka’nın Aarhus şehrinde yaşayan bir adam, tatil yörelerinde sıkça rastlanan hazır hindistan cevizlerinden birini satın aldı. Ancak buzdolabına koymak yerine mutfak tezgahında bir ay kadar bekletti.
Hindistan cevizini açtığında iç kısmının bozulmuş ve kaygan bir hal aldığını gören adam, kötü tadından dolayı sadece bir yudum alıp çöpe attı.
Fakat üç saat sonra şiddetli terleme, mide bulantısı ve kusma başladı. Bilinç ve denge kaybı yaşayıp ten rengi solan adam için ambulans çağrıldı ve hastaneye kaldırıldı.
Hastanede yapılan MR tetkikleri, adamın beyninde önemli bir şişlik olduğunu gösterdi. Doktorlar, beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyen metabolik ensefalopati teşhisi koydu fakat zehirlenmenin nedenini saptayamadı.
Yoğun bakımda tüm müdahalelere rağmen 26 saat sonra beyin ölümü gerçekleşti ve adam hayatını kaybetti.
Otopsi sırasında doktorlar, adamın nefes borusunda mantar oluşumu tespit etti. İlk olarak bongkrekik asit adı verilen bir toksinden şüphelenilse de yapılan detaylı incelemeler, hindistan cevizinde “Arthrinium saccharicola” adlı bir mantarın ürediğini ortaya koydu.
Bu mantar, 3-nitropropiyonik asit (3-NPA) isimli ölümcül bir toksin üretiyor. 1991 yılından beri Çin ve Afrika’da küflü şeker kamışı tüketimi sonucu benzer vakaların görüldüğü biliniyor.
Bu toksin, ilk olarak mide-bağırsak sistemi rahatsızlıklarına yol açıyor ve ardından hızla beyne saldırarak ölümcül beyin şişmesine sebep oluyor. Ne yazık ki, bu zehirlenmeye karşı bilinen bir panzehir yok.