enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
37,9453
EURO
41,9315
ALTIN
3.796,90
BIST
9.484,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
14°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C
Pazar Yağmurlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
10°C

Her gün tüketiyoruz ama 1 gramı bile zehir saçıyor

Her gün tüketiyoruz ama 1 gramı bile zehir saçıyor
Advert
02.04.2025 13:15
1
A+
A-

Sakız çiğnemek, ferahlatıcı bir alışkanlık gibi görünse de, Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles (UCLA) araştırmacılarının yaptığı yeni bir çalışma, her çiğnemeyle birlikte yüzlerce mikroplastik partikülünü yutma riskine dikkat çekiyor. Araştırmaya göre, sakız çiğnenirken mikroplastikler tükürüğe karışıyor ve yutulma ihtimali doğuyor. UCLA’dan mühendislik profesörü Sanjay Mohanty, çalışmanın amacının endişe yaratmak olmadığını belirtirken, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin henüz tam olarak anlaşılamadığını vurguluyor.

Çalışma, sakızdaki doğal ve sentetik bileşenlerin mikroplastik salınımını artırabileceğini gösteriyor. Yapılan deneylerde, her gram sakızın ortalama 100 mikroplastik saldığı, bazı örneklerde ise bu sayının 600’e kadar çıktığı tespit edildi. Bir sakız parçasının genellikle 2 ila 6 gram arasında olduğu göz önüne alındığında, tek bir sakız çiğneyen bir kişi 3 bine yakın mikroplastik yutabiliyor.

Bu bulgular, sık sakız çiğneyen birinin yılda yaklaşık 30 bin mikroplastik tüketiyor olabileceği anlamına geliyor. Bu durumun sağlık üzerindeki kesin etkileri henüz kanıtlanmamış olsa da, mikroplastiklerin potansiyel olarak zararlı olabileceği endişesi mevcut. Araştırma, plastiklerin özellikle çiğneme sırasında hızla parçalandığını ve salınan mikroplastiklerin çoğunun ilk 2 dakika içinde tükürüğe karıştığını ortaya koyuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.