enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
37,9100
EURO
40,9886
ALTIN
3.795,48
BIST
9.659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Yağmurlu
15°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C

Dünyanın en büyük altın yatağı keşfedildi: Değeri milyarlarca dolar

Dünyanın en büyük altın yatağı keşfedildi: Değeri milyarlarca dolar
Advert
30.03.2025 10:07
1
A+
A-

Çin’in Hunan eyaletinde, tahmini 83 milyar dolar değerinde muazzam bir altın yatağı bulunduğu duyuruldu. Daily Express’in haberine göre, 2024 sonunda yapılan açıklamada, bu yatağın yaklaşık 900 ton altın barındıran Güney Afrika’daki South Deep madenini geride bırakarak dünyanın en büyük yüksek kaliteli altın rezervlerinden biri olabileceği belirtildi.

Pingjiang ilçesindeki Wangu altın sahasında gerçekleşen bu keşif, ilk bulgulara göre bölgede yaklaşık 300 ton altın rezervi olduğunu gösteriyor. Ancak yapılan 3D modelleme çalışmaları, bu miktarın üç katına, yani 1000 tona kadar çıkabileceğini öngörüyor. Alınan çekirdek örnekleri, metrik ton başına 138 gram altın içeriyor; bu da küresel madencilik standartlarına göre oldukça yüksek bir konsantrasyon.

Bazı uzmanlar ise keşfin gerçek boyutu konusunda temkinli yaklaşıyor. Dünya Altın Konseyi (WGC), Çin’in mineral raporlama standartlarının uluslararası normlarla tam olarak örtüşmediğini ve gerçek rezervlerin ilk tahminlerden çok daha düşük olabileceğini belirtiyor. WGC kıdemli piyasa stratejisti John Reade, 300 tonluk tahminin makul görünse de 1.000 tonluk rakamın henüz yeterli veriye dayanmayan bir tahmin olduğunu vurguluyor.

Madencilik faaliyetlerinin zorlukları da göz önüne alındığında, Çin’in bu keşfi kullanılabilir rezerve dönüştürebilmesi için daha fazla sondaj çalışması yapması gerekiyor. Ayrıca, 2000-3000 metre derinliklerde madencilik yapmanın yüksek maliyetler ve teknik zorluklar doğuracağı da aşikar. Güney Afrika’daki Mponeng madeni, 4.000 metreden daha derin olmasına rağmen, karlılık konusunda sıkıntılar yaşıyor.

Keşfin bağımsız bir kuruluş tarafından doğrulanmamış olması da önemli bir sorun teşkil ediyor. Çin’in mineral raporlama standartlarının uluslararası normlardan farklı olması, bu iddianın doğruluğunu teyit etmeyi zorlaştırıyor. Benzer bir durum, Hindistan’da 2020’deki bir altın keşfinde de yaşanmış ve başlangıçta 3.000 ton olarak açıklanan rezervin daha sonra sadece 160 kilogram olduğu anlaşılmıştı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.