ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan’da ticaret savaşını tırmandıracak yeni bir ticaret politikası açıklayacağını duyurdu. Kendi sosyal medya platformu Truth Social üzerinden yaptığı açıklamada, “2 Nisan, ABD’nin kurtuluşu olacak!” ifadesini kullandı.
Trump, 2 Nisan’da açıklayacağını söylediği tarifelerin hangi ülke ve ürünleri kapsayacağı konusunda detay vermedi.
Beyaz Saray’da konuşan Trump, 2 Nisan’ı “önemli bir gün” olarak nitelendirdi ancak tarifeler konusunda esneklik sinyali verdi. “Birçok ülkeye muafiyet tanıyabilirim” diyen Trump, planının karşılıklılık ilkesine dayandığını ancak “belki daha da nazik olabiliriz” ifadesiyle bazı tarifelerin karşılıklı olmayabileceğinin de işaretini verdi.
Forbes’a konuşan ekonomistlere göre, ürün ve ülke bazında hesaplanan karşılıklı tarifeler için yaklaşık 2.5 milyon farklı oran belirlenmesi gerekiyor. UBS ekonomistleri, böylesine karmaşık bir sistemin bir hafta içinde hayata geçirilmesinin pek mümkün olmadığını belirtti.
Ekonomistlerin değerlendirmesi, “bir şeyler olacağı kesin gibi görünüyor ama ne olacağı belirsiz” şeklinde. Bu belirsizliğe rağmen, pazartesi günü piyasalar yükselişe geçti.
S&P 500 endeksi neredeyse yüzde 2 artarak 7 Mart’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yükselişi, yeni tarifelerden en çok etkilenmesi beklenen Tesla ve yapay zekâ çipleri üreten Nvidia gibi şirketlerin hisseleri tetikledi.
Bu şirketlerin daha önce Trump yönetimini, tarifelerin Amerikan şirketlerinin yurt dışı faaliyetlerini sekteye uğratacağı konusunda uyardığı biliniyor.
Tesla CEO’su Elon Musk’ın Trump’a yakınlığı, bu eleştirileri daha da dikkat çekici kılıyor. Pazartesi günkü toparlanmaya rağmen borsa, Trump’ın ticaret politikalarını değiştirmesiyle yaşadığı düşüşün etkisinden kurtulabilmiş değil.
S&P 500 endeksi, 19 Şubat’taki rekor seviyesinin yüzde 6 altında işlem görüyor. Trump, daha önce çelik ve alüminyuma yüzde 25, Çin mallarına ise ek yüzde 20 gümrük vergisi getirmişti.
Ekonomistler, bu tarifelerin en büyük etkisinin enflasyon olacağını öngörüyor. Çünkü ithalatçılar, bu ek maliyetleri kısa vadede tüketiciye yansıtacak.