enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,4645
EURO
38,2260
ALTIN
3.456,92
BIST
9.574,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
8°C
İstanbul
8°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
11°C
Cuma Çok Bulutlu
11°C

Çığır aşan keşif: Tedavide beyin stimülasyonu kullanacaklar

Çığır aşan keşif: Tedavide beyin stimülasyonu kullanacaklar
Advert
25.02.2025 01:28
0
A+
A-

Parkinson Hastalarında Anksiyete İçin Derin Beyin Stimülasyonu

Dünya çapında 10 milyondan fazla kişi Parkinson hastalığı ile yaşarken, hastaların üçte biri günlük yaşamlarını etkileyen şiddetli anksiyete yaşıyor. Parkinson hastalığının fiziksel semptomlarını tedavi etmek için derin beyin stimülasyonu (DBS) kullanılıyor, ancak araştırmacılar bunun anksiyete belirtilerini de hafifletebileceğine inanıyor.

Dr. Lucia Ricciardi liderliğindeki bir araştırma, Parkinson hastalarında anksiyete için önemli bir tedavi ihtiyacı olduğunu vurguladı. City St George’s Üniversitesi ve California Üniversitesi, San Francisco (UCSF) araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada 33 Parkinson hastası incelendi. Hastalara DBS elektrotları yerleştirildi ve beyin dalgaları üç merkezde izlendi.

Araştırmanın en önemli bulgusu, bazal gangliya bölgesindeki beyin aktivitesi ile anksiyete seviyeleri arasında güçlü bir bağlantıydı. Theta gücü olarak bilinen beyin dalgalarının seviyesi arttığında hastaların anksiyetesi de arttı.

Bu keşfin, Parkinson hastalarının beyin dalgalarına göre anksiyeteyi otomatik olarak düzenleyen DBS sistemlerinin geliştirilmesine izin vereceğini öne sürdüler. Bu, gerçek zamanlı olarak hasta ruh halini analiz ederek ve beyne doğru sinyaller göndererek anksiyeteyi yönetmeyi sağlayabilir.

Çalışmaya katılan bir hasta, Parkinson hastalığının erken belirtilerinden birinin anksiyete olduğunu belirtti. “DBS motor dışı semptomları, örneğin anksiyeteyi iyileştirebilirse bu harika olur” dedi.

Çalışma, Birleşik Krallık Tıbbi Araştırma Konseyi ve ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından desteklendi. Eş liderlerden Dr. Simon Little, bulguların Parkinson hastalarına ek olarak anksiyete olan herkes için yeni bir tedavi yöntemi sağlayabileceğine inanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.