İstanbul Planlama Ajansı Başkanı Buğra Gökce, Türkiye’nin konut krizinin derinleştiğini, yoksulların barınma haklarının ihlal edildiğini vurguladı. TOKİ ve Emlak Konut gibi kamu kuruluşlarının yüksek gelirliler için projeler ürettiğini ve halkın gerçek ihtiyaçlarını görmezden geldiğini belirtti.
Türkiye’de nüfusun %31,3’ü kötü konut koşullarında yaşıyor. Milyonlarca insan sızdıran çatılar, nemli duvarlar ve çürüyen pencerelerle sağlıklarını tehlikeye atan evlerde ikamet ediyor. Dar gelirliler ise %48,1 ile kötü konutlarda yaşamak zorunda.
Buna rağmen kamu kurumları sosyal konut üretmektense yüksek gelirlilere yönelik projeler geliştiriyor. Gökce, TOKİ ve Emlak Konut’un son kampanyasının en düşük ödemesinin asgari ücretin üç katı olduğunu ve dar gelirlilerin bu projelere erişmesinin imkansız olduğunu vurguladı.
Gökce, 2021 yılında Türkiye’de 70 bin evsiz olduğunu hatırlatırken, bu sayının 100 bini aştığını belirtti. Yoksullar sağlıksız evlerde yaşarken, kamu kaynakları sermaye sahiplerinin üçüncü ve dördüncü konutlarını almasına gidiyor.
Gökce, devletin konut politikalarını gözden geçirerek dezavantajlı gruplara yönelik projelere ağırlık vermesi gerektiğini söyledi. Konut krizinin halkın ihtiyaçlarına göre çözülebileceğini vurguladı. İstanbul’da uygulanan sosyal konut modelinin Türkiye geneline yayılması gerektiğini savundu.