Osmanlı’da Unutulan Padişahın Kokan Cesedi
Osmanlı İmparatorluğu’nun parlak tarihindeki padişahlar, zaferleri veya sorunlarıyla tanınırlar. Ancak bir padişah var ki hem fetihleriyle hem de sarayda unutulan cesedinin kokmasıyla tarihe geçmiştir.
İstanbul’un Fatihi: Fatih Sultan Mehmet
21 yaşında İstanbul’un surlarını aşarak onu fetheden Fatih Sultan Mehmet, Türk ve dünya tarihine adını yazdırmıştır. Ancak ölümünden sonraki kaderi, yaşantısı kadar görkemli olmamıştır.
Taht Kavgasında Unutulan Cenaze
Fatih Sultan Mehmet’in ölümü üzerine başlayan taht kavgasında, devlet yetkilileri ne yazık ki onun cenazesini unutmuştur. Üstelik cenazenin üzeri üç gün mum yanmadığı için çürümeye başlamıştı. Hiçbir görevli öylesine kokmuş bir cesedi yıkayamazdı.
Tarihte Kayda Geçen Olay
Topkapı Sarayı arşivlerindeki kayıtlara göre: “Üç gün boyunca hükümdarın cesedinin üzerinde mum yakılmadı. Kapıcılar Kethüdası’na söyledim. İshak Paşa’ya da söyletti. Paşalar emretti, mum yaktırdılar. Fakat kötü koku yüzünden kimse yanına yaklaşamadı.”
Cesedin Unutulma Sebebi
Araştırmacı yazar Murat Bardakçı’ya göre, Fatih’in ölümü ve cenazesinin unutulmasının sebebi, tahta geçme mücadeleleriydi. Ortamda tam bir anarşi hüküm sürerken, padişahın cenazesi göz ardı edilmiştir.
Mum Yakan Kethüdanın Terfisi
Fatih’in cesediyle ilgilenen ve dayanılmaz kokuya rağmen tahnidi yapan Baltacılar Kethüdası Kasım, terfi ettirilmiş ve kapıcı kadrosuna alınmıştır. Kasım daha sonra İkinci Bayezid’e, babasının cesedinin kokması olayını rapora benzer bir şekilde bildirmiştir.
Sonuç
Fatih Sultan Mehmet’in cenazesinin sarayda kokuşmaya bırakılması, Osmanlı tarihindeki unutulmaz olaylardan biri haline gelmiştir. Taht kavgasının ve devlet içindeki kargaşanın yol açtığı bu dikkatsizlik, bir imparatorun trajik sonunu ortaya koymaktadır.