Bundan yıllar önce, kızılcıklar idrar yolu enfeksiyonlarına (İYE) karşı doğal bir ilaç olarak bilinirdi. Ancak Bond Üniversitesi’nden gelen son araştırmalar bu faydayı bilimsel olarak kanıtladı.
European Urology Focus’ta yayınlanan çalışma, dünya çapında 3.091 kişinin katıldığı 20 ayrı çalışmayı inceledi. Bu kapsamlı analiz, kızılcıkların bakterilerin idrar yolu duvarlarına yapışmasını önleyen ve enfeksiyon riskini azaltan bileşikler içerdiğini ortaya çıkardı.
Kızılcık, bakterilerin mesane duvarlarına yapışmasını engelleyen proantosiyanidin (yoğunlaştırılmış tanen) adı verilen bir bileşik içerir. Bu bileşik aynı zamanda diş eti hastalıklarını ve mide ülserini önlemeye yardımcı olur. Araştırma, kızılcık suyunun İYE sıklığını azaltmanın yanı sıra antibiyotik ihtiyacını da %59 oranında azalttığını gösterdi. Ayrıca, İYE geçirenlerde kızılcık suyu tüketiminin semptomları önemli ölçüde hafiflettiği gözlemlendi.
Araştırmanın başındaki Biyomedikal Bilimler ve Tıp Doçenti Christian Moro, antibiyotik direncinin arttığı günümüzde, etkili ilaç dışı tedavi yöntemlerinin bulunmasının çok önemli olduğunu vurguladı.
İdrar yolu enfeksiyonları, kadınların yaklaşık %50’sini ve erkeklerin %20’sini hayatları boyunca etkileyen yaygın bir sağlık sorunudur. Son yıllarda, antibiyotiklere dirençli İYE’lerin artması, bu enfeksiyonların tedavisinde ilaç dışı alternatif tedavi seçeneklerinin önemini artırmıştır.
Sistitin çeşitli türleri olsa da, bilimsel çalışmalar, bu enfeksiyon türlerinin en çok kızılcıkla ilişkilendirilen bakteriyel sistit olduğunu ortaya koymaktadır.