İş dünyası, “Toplumda endişe var. Hem sanayici hem işveren hem de çalışan mutsuz” diyor. Ancak mutlu olanlar yalnızca hükümet yanlıları. Onlardan biri de MNG Holding Başkanı Mehmet Nazif Günal. Günal, dünyanın en hızlı ve uzun menzilli iş jeti Global 8000’i satın alıyor.
MNG Holding, son dönemde devletten ve yurtdışından 10 milyar dolarlık ihale aldı. Limak, Kolin, Cengiz, Kalyon gibi şirketlerle birlikte MNG de dünya genelindeki altyapı yatırımlarından en fazla ihale alan şirketler arasında yer alıyor.
NİSAN’DA GELİYOR
MNG Holding’in MAPA İnşaat, Günal İnşaat, MNG Zemtaş, MNG Havayolları, MNG Faktoring gibi çok sayıda şirketi bulunuyor. Günal’ın 80 milyon dolar (2,88 milyar TL) ödeyeceği 19 yolcu kapasiteli iş jeti saatte 1160 kilometre hız yapabiliyor ve 15 bin 545 metre irtifaya yükselebiliyor. Kanada, bu lüks uçağı kısa sürede teslim edecek ve Nisan 2025’te Türkiye’de uçmaya başlayacak. Uçak, bir havaalanı bile olmayan dünyanın en küçük ülkelerinden San Marino’ya tescil edilecek. San Marino T-7 sicili, iş jetleri sahiplerine özel avantajlar sunuyor. İş insanlarının bu yolu tercih etmelerinin nedenleri arasında işletme maliyetlerinin düşmesi ve yurt dışı uçuşlar için kolay izin alınabilmesi yer alıyor.
Bir süre önce hükümete yakın Limak Holding patronu Nihat Özdemir de Fransa’dan 58 milyon dolarlık, 55 kişinin binebileceği bir iş jeti sipariş etmişti.
Bombardier Global 8000, geçtiğimiz günlerde İsviçre hükümetine alınan ve lüks diye kamuoyunda tartışmalara neden olan uçağın bir üst modeli. Dünyanın en hızlı, 14 bin 816 kilometrelik menziliyle, ultra uzun menzilli iş jeti olarak öne çıkıyor.
MNG, son dönemde devletten ve yurtdışından 10 milyar dolarlık ihale aldı:
– Ömerli İçme Suyu Arıtma Tesisi- 56 milyon dolar
– Trabzon Kanuni Bulvarı- 238 milyon dolar
– Van-Hakkari Yüksekova Yolu- 150 milyon dolar
– Akçaabat-Söğütlü-Yıldızlı İl Yolunun bazı işleri- 50 milyon dolar
– Silvan Tüneli ikmali (Limak ortaklığı ile) – 4 milyar 772 milyon TL
– Cezayir Tilimsan-Akkid Abbas Hızlı Tren yolu- 1,3 milyar dolar
– Cezayir Tizi Ouzou Stadyumu- 388 milyon dolar
– Suudi Arabistan Yanbu-Medine İçme Suyu hattı- 468 milyon dolar
– Cezayir Djen Djen-El Auma Otoban- 2 milyar dolar
– Cezayir Khemis Miliana Otobanı- 531 milyon dolar
– Dubai-Al Ain Yolu- 214 milyon dolar
– Moğolistan Su Arıtma Tesisi- 94 milyon dolar