Ali Can POLAT
Dünyanın her yerinde zenginler, farklı ülkelerden vatandaşlık almaya yöneliyor. Henley&Partners Türkiye’nin verilerine göre, Türkler bu isteğin en yoğun olduğu üçüncü ülke konumunda.
Henley&Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, “Müşterilerimiz ikinci vatandaşlıkları taşınmak için değil, rahat seyahat etmek için alıyorlar. Türkiye’deki vize sıkıntısı bu talebi daha da artırıyor. Ayrıca Türkiye’deki milyonerlerin oranı %45 yükselince farklı vatandaşlık başvuruları da arttı. Bu yüzden global şirketimizin Londra ofisinden ayrı bir birim olarak ayrıldık” dedi.
B planı istiyorlar
Demirel, zenginlerin dünya çapında alternatif vatandaşlık aradığına dikkat çekti: “Avrupa’da bile bu talebin arttığını görüyoruz. Herkes bir B planı arıyor. Türkiye vatandaşlığına da talep yüksek. Özellikle Çin gibi Asya ülkelerinden başvurular alıyoruz. Vatandaşlık sürecinin güvenli olması çok önemli. Kara para, mafya gibi amaçlarla vatandaşlık verilmemeli. Türkiye hariç tüm ülkeler önce güvenlik soruşturması yapıp sonra vatandaşlık veriyor, Türkiye ise önce vatandaşlık verip sonra soruşturma yapıyor.”
Demirel, vatandaşlık danışmanlığı veren şirketlerde standart olmadığına da değindi: “Biz şüpheli bir başvuruyu işleme koymuyoruz ama herkes bu işe giriştiği için başvuru sahipleri başka firmalara gidip işlemlerini tamamlayabiliyor.”
Daha iyi eğitim öne çıkıyor
Henley & Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Dominic Volek, “Müşterilerimiz bize daha iyi eğitim, iklim, sağlık, vergi avantajları, ilave pasaport ve vizesiz seyahat gibi konularda danışıyorlar. 2024’te de zenginlerin uluslararası hareketliliğinin rekor kıracağını öngörüyoruz. Covid öncesindeki seviyelere dönüyoruz. En çok talep gören ülkeler ise Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Hindistan, Vietnam, Çin ve Singapur oluyor.”