YİD Projelerinde İşletme Süreleri Tartışması
YİD (YAP-İŞLET-DEVRET) modeliyle hayata geçirilen köprü, tünel ve otoyol projelerinin işletme sürelerine dair tartışmalar devam ediyor. Daha önce pek çok kez işletme süreleri uzatılan, matematiksel olarak tutması güç garantiler verilen YİD projesi müteahhitlerine yeni bir sürpriz yaşanıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, “İşletme süreleri bitince yeniden ihaleye çıkılabilir ve şirketler tarafından işletilmesi devam ettirilebilir” açıklamasında bulundu.
CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül ise Bakan Uraloğlu’nun sözlerine tepki göstererek, “Bakan, iktidarda kalacakmış gibi hayal görüyor. Şirketlerin işletme süreleri uzatılarak yeni ayrıcalıklar veriliyor. Yüksek geçiş ücretleri ödeyen vatandaşlar ise bu projelerin kamuya devredilmesini ve ücretlerin düşürülmesini bekliyor” ifadelerini kullandı.
Örnekler:
Sarıgül, şirketlere verilen imtiyazları örneklendirerek şunları söyledi:
Dünyada Türk Müteahhitlerin Başarısı:
Bakan Uraloğlu daha önce yaptığı açıklamada YİD projelerinin inşasını dünya çapında 250 müteahhidin üstlendiğini ve bunlardan 43’ünün Türk olduğunu belirtmişti.
Uraloğlu, Türkiye’de hayata geçirilen 38 YİD projesi için de “Bu projelerin işletme süreleri bitince tekrar ihaleye çıkılabilir ve şirketler tarafından işletilmesi devam ettirilebilir” dedi. Sözleşmelere göre Osmangazi Köprüsü 2036, Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2028, Avrasya Tüneli 2042, Çanakkale Köprüsü 2034, Zafer Havalimanı 2044, Ankara YHT Garı 2037’de kamuya devredilmesi gerekiyor.