enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,1127
EURO
37,5017
ALTIN
3.360,37
BIST
9.779,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
8°C
İstanbul
8°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C
Cuma Yağmurlu
13°C
Cumartesi Çok Bulutlu
12°C
Pazar Yağmurlu
7°C

Derin ekonomik kriz okulları boşaltıyor

Derin ekonomik kriz okulları boşaltıyor
Advert
08.02.2025 06:05
2
A+
A-

Başlık: Özel Okullar: Yüksek Ücret Algısı Haksızlık

Metin:

Özel okulların her yıl hedef alınmasıyla oluşan kısır döngüye dikkat çeken Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Başkanı Zafer Öztürk, “50 okulun yüksek ücretleri, 12 bin okullu tüm sektöre mal ediliyor ve sektöre haksızca soyguncu damgası vuruluyor” dedi. Öztürk, özel okulların kontenjanlarında boşluk bulunmadığını, velilerin ekonomik zorluklar nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirtti.

Öztürk, son 5 yılda yaklaşık 350 bin öğrenci kaybedildiğini, kapanan okul sayısının arttığını söyledi. Özel okullarda 1,5 milyon öğrenci, 350 bin öğretmen ve 500 bin kişi istihdam edildiğini vurguladı. “Biz devletin üzerinden ciddi bir yük alıyoruz. 1,5 milyon çocuğumuz özel değil, devlet okuluna gidecek” dedi.

“Bir öğrencinin devlete maliyeti 200 bin lira” diyen Öztürk, velilerin özel okul desteği alamadığını, özel okulların yüzde 18 vergi ödediğini belirtti. Özel okulların başarılı olduğunu vurgulayan Öztürk, velilerin ekonomik nedenlerle çocuklarını özel okullarda okutamadığını, kontenjanların yarısının boş olduğunu söyledi.

Öztürk, beyaz yakalıların özel okullardan ayrılmak zorunda kaldığını, gidenlerin daha düşük ücretli okullara yöneldiğini söyledi. “Türkiye’de orta sınıf kaldı mı? Ekonomik şartlar düzelmezse gidişler artacak” dedi.

“Başka ülkelerde özel okul velilerine teşvik veriliyor” diyen Öztürk, alt yapı harcamaları ve öğretmenlerin ek derslerinin arttığını, mali kaynak gerektiğini vurguladı.

Öztürk, ücret belirleme kriterlerinin defalarca değiştiğini, bazı okullarda ücretler arasında 3 kat fark olduğunu söyledi. “Yönetmelikteki ücretler ve hizmet ücretleri kısıtlamaları kaldırılırsa arz-talep dengesi oturur. Veli, fiyat-kalite dengesine göre okulu seçer” dedi. Milli Eğitim Bakanı’nın yüksek ücret artışları için “İçinizdeki çürük elmaları ayıklayın” dediğini belirten Öztürk, TÖZOK olarak ücret denetleme yetkileri olmadığını ve MEB’in gereğini yapmasını istediklerini ifade etti.

“Okullar şu anda 9 ay sonrası olan Eylül 2025’in ücretlerini açıklıyor. Enflasyon farkını yüzde 5 hesaplıyorlar. Ama 9 ay sonra enflasyon hiçbir zaman yüzde 5 çıkmıyor. Sadece özel okullar ve ekmek fiyatları böyle kısıtlanıyor” diyen Öztürk, özel okullarda çalışan öğretmen ve idarecilerin yeşil pasaport almasının önünün açılmasını istedi.

Özel Okul Sahiplerinin MEB’den İstekleri:

  • Maliye Bakanlığı, resmi ve özel okullardaki öğretmenlerin SGK prim farklarını eşitlemeli.
  • Özel okul öğrenci velilerine, bir çocuğun devlete maliyeti (200 bin TL) kadar destek verilmeli.
  • Özel okullarda yüzde 50’si boş olan kontenjanlar, hizmet satın alma yoluyla devlet tarafından satın alınmalı.
  • MEB, özel okullarda çalışan öğretmen ve idarecilerin yeşil pasaport almasının önünü açmalı.

Zafer Öztürk Kimdir?

1972 İstanbul doğumlu Öztürk, Türkolog ve öğretmendir. İleri düzeyde İngilizce, Lehçe ve Boşnakça bilmektedir. Florya Koleji’nin sahibidir. Evli ve 4 çocuk babasıdır.

Enflasyon Farkı Cirosunu 684 Milyar TL’ye Çıkardı!

Özel okulların bu yıl 425 milyar TL olan cirosu, önümüzdeki yıl 684 milyar TL’ye çıkıyor. Paranın yaklaşık yüzde 60’ı servis, yemek gibi giderlere harcanacak. Öğretmen maaşları, personel maaşları ve vergiler eklendiğinde, özel okulların en çok kazananı devlet oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.