enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,9532
EURO
37,3740
ALTIN
3.306,91
BIST
9.807,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
4°C
İstanbul
4°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
5°C
Cuma Hafif Yağmurlu
8°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Pazar Hafif Yağmurlu
7°C

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa matematikte zayıf olacak

Çocuğunuzda bu belirtiler varsa matematikte zayıf olacak
Advert
04.02.2025 15:34
0
A+
A-

Matematik Kaygısı: Ebeveynlerin Rolü

Matematik genellikle zorlu bir konu olarak görülür. Araştırmacılar, çocukların matematik kaygısını inceledi ve bunun arkasında ebeveynlerin rolünün yattığını buldu. Ayrıca, matematik kaygısına işaret eden belirtiler de tanımlandı.

Matematik Kaygısı Belirtileri

Araştırmacılar, toplumun yaklaşık %30’unun matematik karşısında terleme, hızlı kalp atışı, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi stres belirtileri yaşadığını ortaya koydu.

Ebeveyn Kaygısının Etkisi

126 ebeveynin matematik kaygı seviyeleri araştırıldı ve çocuklarının matematik becerileri uzun vadede takip edildi. Sonuçlar, matematik kaygı seviyesi yüksek olan ebeveynlerin çocuklarında, 3-5 yaş arasında matematik başarısızlığı görüldüğünü gösterdi. Bu çocuklar 8 yaşına geldiklerinde de matematik becerilerinde yaşıtlarına göre daha zayıf oldukları tespit edildi.

Ebeveynlerin Olumsuz Duyguları

Araştırmacılar, ebeveynlerin çocuklarıyla matematik oyunları oynadıklarında bile farkında olmadan olumsuz duygularını yansıttıklarını belirtiyor. Bu olumsuzluk, çocukların matematik etkinliklerinin faydasını azaltabilir.

Başarıyı Teşvik Etmek

Loughborough Üniversitesi’nden Dr. Kinga Morsanyi, ebeveynlerin matematik konusunda olumlu bir tutum benimsemesinin önemine dikkat çekiyor. Matematik öğrenmek için özel bir yetenek gerekmediğini ve ilgi, motivasyon ve cesaretlendirmenin başarıda etkili olduğunu vurguluyor.

İtalya’daki Araştırma

Experimental Child Psychology dergisinde yayınlanan araştırmada, İtalya’daki ebeveynlere çocukları 3 yaşındayken matematik kaygısı soruları soruldu. Ebeveynler, matematikten kaçınma ve matematik etkinliklerinde gerginlik hissetme gibi ifadeleri ne kadar önemsediklerini bildirdi.

Sonuçlar

Sonuçlar, matematik kaygısı yüksek olan ebeveynlerin çocuklarının 8 yaşındayken matematik kaygıları daha yüksek olmadığını, ancak erken yaşlarda sayma ve temel toplama testlerinde daha başarısız olduklarını gösterdi.

Erken Matematik Zorluğu

Erken yaşlarda matematikte zorluk çeken çocukların, 8 yaşına geldiklerinde sınavlarda ve zihinsel konularda daha düşük performans sergilediği görüldü. Önceki araştırmalar, çocuklukta matematik zorluğu çeken bireylerin yetişkinliklerinde de benzer zorluklar yaşamaya yatkın olduğunu göstermiştir. Bu durum, finansal karar vermeyi zorlaştırabilir ve akademik veya mesleki başarıyı olumsuz etkileyebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.