Fiyat artışları, tarımın her alanında sahteciliği beraberinde getirdi ve gübrede bile hileli üretime neden oldu. 2020’de 2.140 TL olan gübrenin ton fiyatı, bugün 25.200 TL’ye satılıyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sahte gübre olaylarını gündeme getirdi. Gürer, “Yükselen fiyatlar nedeniyle çiftçiler yeterli gübreyi toprağa veremiyor. Sulu tarımda gübre kullanımı dekarda 85 kiloya ulaşıyor” dedi.
Son zamanlarda peş peşe sahte gübre tespit edildiğini belirten Gürer, “2024’te çiftçilere verilen gübre desteği 4 milyar 965 milyon lira. Kayıtlı çiftçi sayısı ise 2 milyon 750 bin. Çiftçi başına düşen destek ise 1.805 lira. Ancak taban gübresinin fiyatı 5.800 TL’ye ulaştı” diye konuştu.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, gübre çuvallarındaki barkodların kontrol edilmediğini ve çiftçilerin ekonomik nedenlerle ucuz gübre aldığını vurguladı.
Sahte gübrelerin, gerçek gübrelerin yarı fiyatına satıldığını belirten Kapıkıran, “Yakalanan sahte gübrelerin içeriği beklenenin dışında tespit edildi. Kayıt dışı sahte gübre üretimi, denetim eksiklikleri nedeniyle yeni bir denetim sistemine ihtiyaç olduğunu gösteriyor” dedi.
CHP’li Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:
Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Komite Başkanı Nurten Sırma, tarladan sofraya güvenli bir zincir olması gerektiğini vurguladı. Sahteciliğin her alanda yaygın olduğunu belirten Sırma, “Tek amaç maliyeti düşürmek. Sorun tüccarlarda yatıyor” diye konuştu.