enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4168
EURO
36,5344
ALTIN
3.051,04
BIST
10.007,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
5°C
Pazartesi Çok Bulutlu
6°C
Salı Az Bulutlu
8°C

Bebeğin sırtında 7.7 santimetrelik ‘balon’ oluştu

Bebeğin sırtında 7.7 santimetrelik ‘balon’ oluştu
Advert
10.01.2025 01:20
0
A+
A-

Doktorların kaydettiği görüntüde, bebeğin sırtındaki yapı yaklaşık 7,7 santimetre uzunluğunda, 7,1 santimetre genişliğinde ve 5,3 santimetre derinliğindeydi. Bu yapı, omuriliği çevreleyen dokunun omurgadaki boşluktan dışarı taşmasıyla oluşmuştu.

Spina bifida, bebeklerde en sık görülen doğumsal anomalilerden biridir ve her 10 bin doğumdan 5 ila 8’ini etkiler. Normalde, gebeliğin üçüncü ve dördüncü haftalarında oluşan nöral tüp, beyin ve omuriliği oluşturur. Ancak bu süreçte oluşan bir aksaklık, omurga üzerinde bir boşluğa neden olabilir. Bebeğin durumunda ise meningosel adı verilen spina bifida türü tespit edildi. Bu durum, omuriliği çevreleyen sıvı ve dokunun dışarı taşmasına neden olur.

Bilim insanları spina bifida’nın nedenini tam olarak bilmeseler de genetik, çevresel ve beslenme gibi risk faktörlerinin etkili olabileceğine dikkat çekiyorlar. Örneğin, hamilelik sırasında folik asit eksikliği, diyabetin iyi yönetilmemesi veya bazı epilepsi ilaçlarının kullanımı, bu anomalinin görülme riskini artırabilir.

28 Aralık 2024’te New England Journal of Medicine’de yayımlanan rapora göre, bu vakada yukarıda belirtilen risk faktörlerinden hiçbiri etkili olmadı. Bu durum, spina bifida’nın nedenlerinin hala tam olarak anlaşılmadığını gösteriyor.

Bu tür vakalar, spina bifida gibi doğumsal anomaliler konusunda farkındalığın artmasında önemli bir rol oynuyor. Erken teşhis ve tedavi, bu tür anomalilerin yönetiminde çok önemli.

Uzmanlar, spina bifida gibi durumları önlemek için gebeliğin erken dönemlerinde folik asit takviyesinin önemini vurguluyorlar. Ayrıca gebelik planlayan kadınların sağlık durumlarını düzenli olarak kontrol ettirmeleri ve doktor tavsiyelerine uymaları gerektiğini belirtiyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.