YÖK Başkanı Erol Özvar, organize sanayi bölgelerinde açılan meslek yüksekokullarının programlarını sektörün beklentilerine uygun hale getirdiklerini açıkladı.
Özvar, “Hedefimiz, meslek yüksekokulu programlarını piyasaların talepleriyle uyumlu hale getirmek. Uygulamanın daha fazla yer aldığı yeni MYO modelleri oluşturmak istiyoruz” dedi. Özvar, dijital ve yeşil becerilere odaklanan tematik MYO modellerinin geleneksel MYO’ların yerini alacağını vurguladı.
Özvar, “Yazılım ve yapay zeka temelli meslekler en çok talep görüyor. 20 üniversitemizde 17 yeni dijital temalı ön lisans ve lisans programı açtık. Ayrıca sağlık ve tarımda yeşil dönüşümle ilgili insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için yeni programlar üzerinde çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Özvar, meslek yüksekokullarının programlarını ve müfredatlarını sektör temsilcileriyle gözden geçirdiklerini ve uygulamaların artırılmasına odaklandıklarını belirtti. Özvar, “Sektörün beklentilerini karşılamak için tematik MYO’lar destekleniyor. Bu konuda gerekli adımları attık” dedi.
Özvar, üniversite rektörlerine meslek yüksekokullarına daha fazla önem vermeleri çağrısı yaptı. Özvar, “Rektörler düzenli olarak MYO’ları ziyaret etmeli ve eğitim kalitesini denetlemeli” dedi. Ayrıca üniversite yönetimlerinden MYO programlarının akreditasyon çalışmalarına başlamalarını rica etti.
Özvar, organize sanayi bölgelerinde kurulan 17 MYO’da 5.623 öğrenciye 64,5 milyon TL eğitim desteği sağlandığını açıkladı. Destek alan toplam ön lisans programı sayısının 88 olduğunu belirten Özvar, OSB-MYO mezunlarının ortalama istihdam oranının %78 olduğunu vurguladı.
Özvar, standartları karşılamayan meslek yüksekokullarından desteklerin geri çekileceği uyarısında bulundu. Özvar, “Yıllık incelemelerde standartları karşılamayan MYO’ların desteğini keseceğiz” dedi.
Özvar, öğrencilerin staj ve iş yeri imkanlarının artırılacağını ve çeşitlendirileceğini belirtti. Özvar, “Staj ve iş yeri uygulama imkanlarını genişleteceğiz ve çeşitlendireceğiz. OSB’lerde MYO uygulamaları bu konuda güzel bir örnektir” dedi.