enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3923
EURO
36,5352
ALTIN
3.019,26
BIST
9.941,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Yağmurlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Pazar Yağmurlu
7°C

Vücudunuzda uyuyan virüse dikkat

Vücudunuzda uyuyan virüse dikkat
Advert
06.01.2025 02:54
1
A+
A-

Zona: Ağrılı ve Döküntülü Bir Hastalık

Son zamanlarda sık duyulan zona hastalığı, ağrılı ve döküntülü bir hastalıktır. Uzmanlar, özellikle stresli dönemler ve zayıf bağışıklık sistemi olan kişilerde ortaya çıkabileceği konusunda uyarıyor.

Zona Bulaşıcı mıdır?

Zona, “varisella zoster” (VZV) virüsünden kaynaklanır. Bu virüs, daha önce su çiçeği geçiren kişilerin vücudunda sinir köklerine yerleşir ve yıllarca uyku halinde kalır. Bağışıklık sisteminin zayıflaması durumunda virüs tekrar aktifleşerek zona hastalığına neden olur.

Su çiçeği geçirmemiş kişiler, zona olan birinden direkt temas yoluyla VZV virüsünü kapabilir ve su çiçeğine yakalanabilir. Bu nedenle zona hastaları, su çiçeği geçirmemiş kişilerden uzak durmalıdır.

Kimlerde Görülür?

Su çiçeği geçiren herkeste zona gelişme ihtimali olsa da herkeste görülmez. Risk faktörleri şunlardır:

  • İleri yaş (50 yaş ve üstü)
  • Zayıf bağışıklık sistemi
  • Kanser tedavisi
  • HIV
  • Romatizma
  • Geçirilen fiziksel travma veya güneş yanığı

Aşının Etkisi Nedir?

Zona aşısı, hastalığa yakalanma riskini tamamen ortadan kaldırmaz, ancak seyrini hafifletmeye ve komplikasyonları önlemeye yardımcı olur. Özellikle 50 yaş üstü ve bağışıklık sistemi zayıf kişilerin aşılanması önerilir.

Belirtileri Nelerdir?

Zonada ilk belirti genellikle vücudun bir tarafında yanma, batma, uyuşma ve şiddetli ağrıdır. Birkaç gün sonra ağrıyan bölgede içi su dolu kabarcıklar oluşur. Hastalık 2-3 hafta sürer. Yorgunluk ve ateş de görülebilir.

Tedaviye Neden Erken Başlanmalıdır?

Zona tedavisine ilk 72 saat içinde başlanması önerilir. Çünkü tedavi, ağrıyı kontrol etmeyi, bakteriyel enfeksiyonları önlemeyi ve hastalık sonrası ağrının (postherpetik nevralji) riskini azaltmayı amaçlar. Tedavide antiviral ilaçlar ve ağrı kontrolü için ek ilaçlar kullanılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.