enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3404
EURO
36,6935
ALTIN
3.017,09
BIST
9.972,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Çok Bulutlu
15°C
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C

Plastik şişeden su içenler dikkat! ‘Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’

Plastik şişeden su içenler dikkat! ‘Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir’
Advert
05.01.2025 18:13
1
A+
A-

Plastik Şişelerde 240.000 Plastik Parçacık

Bir araştırma, bir litre suyun ortalama 240.000 plastik parçacığı barındırdığını ortaya koydu. Bu sayı, önceki tahminlerden 10 ila 100 kat daha yüksek. Parçacıkların çoğunluğunu çok küçük olduğu için hücrelere ve beyne kolayca nüfuz edebilen nanoplastikler oluşturuyor.

Ciddi Sağlık Sorunları Tehlikesi

Nanoplastiklerin yanı sıra, plastik şişelerdeki ftalatların da üreme, beyin, bağışıklık ve diğer sistemlere zarar verebileceği belirtiliyor. Columbia Üniversitesi araştırmacıları, bu plastiklerin kanser, doğum kusurları ve kısırlıkla bağlantılı olduğuna dikkat çekiyor.

Araştırmacılar, plastik parçacıkların sadece sudan değil, şişelenmiş içecekler ve gıda ürünlerinden de vücuda girebileceği konusunda uyarıyor. Ketchup, mayonez ve sporcu içecekleri risk taşıyan ürünler arasında yer alıyor.

Poşet Çaylar da Tehlikeli

Başka bir çalışma, polipropilen çay poşetlerinin bir fincan çaya 8 milyon ila 1,2 milyar arasında nanoplastik parçacık salabileceğini ortaya çıkardı. Bu bulgular, plastiğin günlük hayatta ne kadar yaygın ve tehlikeli olduğunu gösteriyor.

Columbia Üniversitesi Mailman Halk Sağlığı Okulu’ndan Dr. Qixuan Chen, bu sonuçların plastiğin çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlamak için önemli olduğunu vurguluyor. Araştırmacılar, plastik parçacıklarının sadece şişe suyu değil, günlük yaşamda kullanılan diğer ürünler üzerindeki etkilerini de araştırmaya devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.