Reflü ülkemizde sık görülen bir sağlık sorunudur. Basit bir göğüs yanmasıyla başlayabilir, ancak yemek borusu kanserine yol açabilir.
Türk Kalp Vakfı İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferda Çelik, reflü ve diğer sindirim sistemi hastalıklarının sıklıkla kalp kriziyle karıştırıldığını belirtiyor.
Göğüste yanma ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren reflü, kalp krizinin neden olduğu göğüs ağrısına benzetilebilir. Bu durum hastaları paniğe sevk edebilir.
Sindirim sistemi hastalıkları arasında reflünün yanı sıra yemek borusu hareket bozukluğu, safra kesesi hastalıkları ve mide fıtığı da göğüs ağrısı yapabilir.
Reflü hastaları genellikle kalp krizi şüphesiyle acil servislere başvurur.
Sindirim sistemi hastalıkları dışında panik atak, astım, bronşit, zatürre, akciğer damarlarının pıhtılaşması, zona, kaburga kırıkları, kas ağrıları gibi hastalıklar da kalp krizini taklit edebilir.
Mide bağırsak hastalıkları göğüs ağrısı yaparken, mide ağrısı da kalp krizinin belirtisi olabilir. Göğüs ağrısına mide ağrısı da eşlik ediyorsa, göğüste sıkışma, baskı veya yanma oluyorsa, neden kalp krizi olabilir.
Mide ağrısı yayılıyorsa ve göğüs, sırt, omuz, boyun veya çeneye doğru gidiyorsa, kalple ilgili olma ihtimali artar.
Ağrı mide ilacı veya dinlenme ile geçmiyorsa, kalp krizi olasılığı güçlenir.
Mide ağrısına terleme, çarpıntı, nefes darlığı, bulantı ve kusma eşlik ediyorsa, kalp krizi riski yüksektir.
Bu gibi durumlarda hemen hastaneye başvurulmalıdır.
Sindirim sistemi şikayetlerinin ana nedenleri şunlardır:
Hızlı yemek, besinleri yeterince çiğnememek, yatmadan önce yemek yemek, gazlı içecekler tüketmek, üzüntü ve stres, bu şikayetleri tetikleyebilir.
Reflü, gastrit ve ülser gibi hastalıklar obezlerde, mide fıtığı olanlarda ve hamilelerde daha kolay oluşur. Şeker hastalığı ve astım gibi kronik hastalıkları olanlarda ve çoklu ilaç kullananlarda daha sık görülür.
Kan testleri, dışkı analizleri, batın ultrasonu, endoskopi, kolonoskopi, manyetik rezonans ve bilgisayarlı tomografi ile tanı konur.
Mide bağırsak hastalıklarında öncelikli olarak beslenme düzeni değiştirilmelidir. Stres yönetimi, düzenli uyku ve kötü alışkanlıklardan uzak durmak tedavide önemlidir.
Yatağın baş kısmını yükseltmek, obezlerin kilo vermesi, yatmadan önce yemek yememek, büyük öğünlerden kaçınmak da faydalıdır.