Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık’ta ilan ettiği sıkıyönetim kararıyla ilgili olarak tutuklanması talep edildi. Yolsuzluk Soruşturma Ofisi (CIO), Emniyet Genel Müdürlüğü ve Savunma Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Yoon, “ayaklanma” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla karşı karşıya.
Yoon’un tutuklama talebinde bulunulması, Güney Kore tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçti. Yetkililer, Yoon’un ifadeye çağrılmasına rağmen bu talebe yanıt vermediğini belirtti. Yoon’un avukatı Yun Gap-geun, CIO’nun ayaklanma suçlamasıyla soruşturma yetkisine sahip olmadığını savunarak tutuklama talebine karşı hukuki girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
Yoon, 3 Aralık gecesi yaptığı açıklamada muhalefeti “devlet karşıtı eylemler” düzenlemekle suçlayarak sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak Güney Kore Meclisi, sıkıyönetimi kaldırma yönünde oy kullanarak bu karara son verdi. Savunma Bakanlığı, sıkıyönetim ilanının ardından orduda teyakkuz ilan etmiş ve “sıkıyönetim birlikleri” olarak adlandırılan askerler Ulusal Meclis binalarına girerek güvenlik önlemlerini artırmıştı.
Muhalefet, sıkıyönetim ilanını anayasa ihlali olarak değerlendirerek Yoon’un azli için harekete geçmişti. Meclis’te yapılan ilk azil oylaması başarısız oldu, ancak ikinci oylamada Yoon Anayasa Mahkemesi karar verene kadar görevden uzaklaştırıldı. Daha sonra muhalefet, Başbakan Han Duck-soo’nun da azledilmesini talep etti ve bu talep kabul edildi. Başbakan Yardımcısı Choi Sang-mok, Han’ın yerine geçti.