enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1541
EURO
36,5542
ALTIN
2.966,83
BIST
9.830,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
12°C
İstanbul
12°C
Açık
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Yağmurlu
12°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C

Bu hobi bunama riskini yarı yarıya düşürüyor! Beyni çalıştırıyor, yalnızlığı azaltıyor

Bu hobi bunama riskini yarı yarıya düşürüyor! Beyni çalıştırıyor, yalnızlığı azaltıyor
Advert
27.12.2024 16:30
1
A+
A-

Demansa Karşı İnternetin Gücü

Demans, hafıza, düşünme ve günlük yaşam aktivitelerini yerine getirme yeteneklerini etkileyen bir hastalık grubudur. Farklı hastalıklar altında yatan, ilerleyici bir bozukluktur.

Orta yaşın üzerindeki kişiler arasında demans, en büyük korkulardan biri haline geldi. Ancak Zhejiang Üniversitesi’ndeki bir araştırma, düzenli internet kullanımının beyin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, interneti düzenli kullanan kişilerde demans geliştirme riski, internet kullanmayanlara göre önemli ölçüde daha düşüktü. Ayrıca, bu koruyucu etki, bilgisayar yerine akıllı telefon kullanan kişilerde daha güçlüydü.

Bilim insanları, internette dolaşırken işlenen bilgi miktarının beyni aktif tutmaya yardımcı olduğuna inanıyor. Sosyal medya, yalnızlık hissini azaltıyor ve bu da demans riskini düşürüyor. Yalnızlık, artık demans için önemli bir risk faktörü olarak kabul ediliyor.

Birleşik Krallık’ta yaklaşık 900.000 kişi Alzheimer veya diğer demans türleriyle yaşıyor. Bu sayının, yaşlanan nüfus nedeniyle 2040 yılına kadar 1,5 milyona çıkması bekleniyor.

2011 yılında yapılan araştırmada, demans teşhisi olmayan 45 yaş ve üzeri 12.000’den fazla kişi 10 yıl boyunca takip edildi. Bu kişilerin internette geçirdikleri süreler ve demans belirtileri düzenli olarak değerlendirildi.

Sonuçlar dikkat çekiciydi: Düzenli internet kullanıcılarının yalnızca %2,2’si demansa yakalanırken, internet kullanmayanlarda bu oran %5,3’tü. Akıllı telefonlarla internet kullanımının etkisi daha da güçlüydü.

Araştırmacılar, internet kullanımının yaşa bağlı zihinsel gerilemeyi yavaşlatabileceğini ve dikkat ve psikomotor becerileri geliştirebileceğini belirttiler. Ayrıca, çevrimiçi etkinliklerin insanlarda aidiyet duygusu yaratabileceğini ve fayda sağlayabileceğini söylediler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.