enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,2598
EURO
36,7483
ALTIN
2.960,98
BIST
9.672,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Çok Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
8°C
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C

Çığır açan keşif: Sağlıklı hücreler kanser gibi görünebilir

Çığır açan keşif: Sağlıklı hücreler kanser gibi görünebilir
Advert
24.12.2024 00:21
0
A+
A-

Sağlıklı Kadınlarda da Meme Kanseriyle İlişkili Genetik Değişiklikler

Genellikle meme kanserinde bulunan anormal kromozom sayısına sahip hücreler, sağlıklı kadınların dokularında da görülebiliyor. Bir araştırma, 49 sağlıklı kadından alınan meme dokusu örneklerinin yaklaşık %3’ünde bu hücrelerin bulunduğunu ortaya çıkardı.

Bu bulgu, meme kanserinin tanısı ve başlangıcı konusundaki bilgileri sorgulatıyor. Bir onkolog bu genetik yapıya bakarak bunları invaziv meme kanseri olarak sınıflandırabilir ve bu da kanserin gerçek başlangıç zamanını merak ettiriyor.

Araştırma, yaş ilerledikçe bu genetik değişikliklerin daha sık görüldüğünü gösterdi. Özellikle 1q kromozomunun fazlalığı ve 10q, 16q, 22q kromozomlarının kaybı gibi değişiklikler, meme kanserinde yaygın olarak görülüyor.

Değişiklikler, süt salgısından sorumlu iki hücre soyunda yoğunlaşıyor: Luminal Hormon Reseptörü Pozitif (LumHR) ve Luminal Sekretuar (LumSec) hücreler. Bu durum, farklı meme kanseri türlerinin farklı hücre soylarından gelişebileceğini düşündürüyor.

Araştırmacılar, bu bulguların sadece meme kanseri değil, diğer kanser türleri için de önemli etkilere sahip olabileceğini vurguluyor. Bu bulgular, kanserin nasıl başladığını anlamak için daha geniş çaplı çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor.

Araştırma ekibi, bu tekniklerin vücudun diğer bölgelerindeki anormal hücrelerin tespit edilmesine de yardımcı olabileceğini belirtiyor. Çalışmanın, kanserin hangi noktada başladığını daha iyi anlamaya yönelik temel soruları yanıtlamada önemli bir adım olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.