Asgari ücret artışı, özel sektör çalışanları ve diğer gelirler için bir dizi değişikliği beraberinde getiriyor.
Özel sektörde asgari ücretli ve üzeri çalışanların maaşları güncellenecektir. İşletmeler, asgari ücret üzerindeki çalışanlarına uygulayacakları zam oranını serbestçe belirleyecektir.
Tüm maaşların asgari ücret tutarına kadar olan kısmı vergiden muaf olacaktır. Bu, asgari ücret artışı ile birlikte vergi dışı bırakılan kazanç miktarının da artacağı anlamına gelmektedir.
İş kazası, meslek hastalığı veya hastalık nedeniyle çalışamayan kişilere ödenen rapor ücretleri, doğum izni kullanan anneler için ödenen ücretler ve stajyerlerin ücretleri de asgari ücret artışından etkilenecektir.
İşsizlik maaşında en düşük ve en yüksek tutarlar brüt asgari ücrete göre belirlenmektedir. Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki devlet katkısı da asgari ücretle bağlantılıdır.
Doğum yapan anneler, askerlikte geçirilen süreler ve yurtdışında geçirilen günler için ödenen prim tutarları asgari ücretle bağlantılıdır.
Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri, brüt asgari ücrete bağlı olarak belirlenmektedir. Asgari ücret artışı dolayısıyla GSS primlerinde de artış beklenmektedir.