Enflasyonla mücadele politikaları çerçevesinde iş dünyası, 2023 yılında yüksek faizler, finansa erişim sıkıntısı, yatırımları durdurma ve konkordatolarda artış gibi sorunlarla boğuştu.
Türkiye İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez, 2025’in de 2024’ün sorunlarıyla geleceğini vurguladı.
Sönmez, “Kamu, hanehalkını, reel kesimi enflasyonun düşeceğine inandırmalı. Vatandaş pazardan domatesini alırken, bir dahaki sefere o domatesin fiyatının artmayacağına inanmalı” dedi.
Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerine değinen Sönmez, yıllık enflasyonun 2026’dan önce yüzde 20’nin altına inmesini beklemenin iyimser bir yaklaşım olduğunu vurguladı.
“Rasyonel politikaların, inandırıcı davranışlarla desteklemesi şart. Kamu maliyesinde tasarruf bu noktada çok önemli. Toplumun inanmasını sağlamak lazım. Enflasyonun buradaki en büyük psikolojik kırılma noktası bu.” diye konuşan Sönmez, kamu maliyesinde tasarrufun kümülatif olarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.
“Ülkedeki bu pahalılık, alım gücünü neredeyse yok edecek noktaya getirdi. İş dünyası olarak da biz payımıza düşeni aldık.” ifadesini kullanan Sönmez, iş dünyasının yüksek faizler, girdi maliyetleri ve vergi adaleti gibi sorunlarla mücadele ettiğini söyledi.
“Enflasyonla mücadele sürecinde ülke olarak, bu bedeli, acı reçeteyi ödeyeceğiz demiştik. 2023’te öngördüğümüz tablo bu yıl adım adım gerçekleşti.” değerlendirmesinde bulunan Sönmez, sıkı para politikasının enflasyonla mücadelede olmazsa olmaz olduğunu belirtti.
“İş dünyasında stres birikti. Bu durum 2025’te de devam edecek. Stres birikti, enflasyon önümüzde. Öngörülebilirliği henüz yakalayamadık.” diyen Sönmez, 2025’in 2024’ün sorunlarıyla geldiğini ifade etti.
Türkiye’de yatırım ortamının zayıfladığını belirten Sönmez, “Şirketlerin yurt dışında yatırım yapması ülke için iyi. Ama bir sektör, bir beyin göçü gibi gidiyorsa bu ülke için sıkıntı demek.” ifadelerini kullandı.
Ekonomi yönetiminin orta vadeli planlar açıklaması gerektiğini söyleyen Sönmez, “Türkiye’nin planlanmış yeni nesil bir sanayi politikası yasasına ihtiyacı var.” dedi.
TÜRKONFED’in anketine göre her 4 KOBİ’den 3’ü finansmana erişimde zorluk yaşıyor. KOBİ’lerin yüzde 56,4’ü iş hacimlerinin düştüğünü ifade ediyor.
“Ekonomi yönetimine yönelik güven azaldı.” diyen Sönmez, “Türkiye’de ‘potansiyelimiz çok büyük’, ‘coğrafi yapımız’, ‘çevik iş dünyasının önemi’ konuları hep konuşulur. Bunların daha verimli kullanmanın yolu da Anadolu’daki KOBİ’leri güçlendirmekle olur.” dedi.
“Türkiye son birkaç yıldır ‘enflasyon-faiz-kur’ sarmalında. Ücret artışlarının alım gücü ile refaha katkısını artırmak ancak enflasyonun kontrol altına alınması ile mümkün.” diyen Sönmez, yüksek katma değer üretemediğimiz her sürecin ülkeyi asgari ücret ekonomisine mecbur bıraktığını vurguladı.