Son zamanlarda ABD perakende sektöründeki sıkıntılar, 1960’larda kurulan ikonik markalardan Esprit’i de vurdu.
1980’ler ve 1990’larda gençler arasında büyük popülerlik kazanan Esprit, bu hafta iflas başvurusunda bulundu.
New York’ta yapılan iflas başvurusunda, şirketin 3 milyon dolardan fazla borcu olduğu belirtildi.
Marka, Manhattan’daki 38 bin metrekarelik genel merkezini kapatacağını duyurdu. Şubat 2023’te açılan bu tesis, markanın ABD’de yeniden yükselişini amaçlayan stratejisinin bir parçasıydı.
Ancak ekonomik koşullar ve artan maliyetler bu hedefin gerçekleşmesini engelledi.
Esprit’in Amerika operasyonlarından sorumlu COO’su Tony Strippoli, maliyetlerin ve Avrupa’daki işlerin kötü gidişatının ABD stratejisini olumsuz etkilediğini belirtti.
Strippoli, “Moda veya marka ile ilgili bir sorun yoktu. Daha çok maliyetler ve Avrupa’daki işlerin durumu nedeniyle bu noktaya geldik” dedi.
Efsanevi marka, bu yıl Manhattan’daki genel merkezde çalışan sayısını 115’ten 50’ye düşürdü.
Markanın ABD’deki fiziksel mağazaları 2012’de kapatılmış olsa da Avrupa’da bazı mağazalar faaliyet göstermeye devam ediyordu.
Ancak bu yıl Almanya, Belçika ve İsviçre’deki toplam 160 mağaza da kapanarak operasyonlar iyice küçüldü.
Esprit’in online mağazası da yeniden tasarım için kapatıldığını duyurdu.
Esprit, rahat Kaliforniya tarzıyla gençler arasında bir fenomen haline gelmişti. Klasik kot pantolonları, grafik tişörtleri ve renkli tasarımlarıyla tanınan marka, 1990’larda dünyanın dört bir yanında yüzlerce mağazaya sahipti ve değeri 800 milyon dolara ulaşıyordu.
Gerçek insanların yer aldığı fotoğrafları ve toplumsal mesajlarıyla dikkat çeken Esprit, özellikle 1991 yılında genç Gwyneth Paltrow’un yer aldığı kampanyasıyla hafızalarda yer etti.
Esprit’in çöküşü, ABD’deki genel perakende krizinin bir parçası olarak görülüyor. Bu yıl içerisinde Walgreens bin 200 mağazasını kapatacağını açıklarken, Big Lots 208 mağazasını kapatma kararı aldı. Ayrıca Macy’s, önümüzdeki üç yıl içinde 150 mağazasını kapatmayı planlıyor.