Yap-İşlet-Devret Modeli Çukurova Havalimanı’nda Fiyasko
Hükümetin cebimizden para çıkmayacağı iddiasıyla hayata geçirdiği yap-işlet-devret modeli, yine bir fiyasko ile karşı karşıya. Çukurova Havalimanı ihalesini alan Süleyman Kozuva’nın şirketi kendi cebinden yapıp işletmesi gereken havalimanı için Ziraat Bankası’ndan kredi kullandı ve krediye ihaleyi veren Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin (DHMİ) garantör olduğu ortaya çıktı.
Garantili Kredi İddiası
CHP’li Ulaş Karasu, şirketin aldığı krediyi başka işlerde kullandığını ve borcunu ödemediğini belirterek, “Bizim cebimizden yaptılar, bizim cebimizden işletiyorlar” dedi.
Karasu, Favori İşletmesi’nin krediyi Ziraat Bankası’nın Bahreyn şubesinden kullandığını ve bugüne kadar ilk taksiti dahil borcunu ödemediğini iddia etti. Ayrıca DHMİ’nin borca garantör olduğunu savunan Karasu, borçların ödenmemesi üzerine şirketin yapılandırma talebinde bulunduğunu söyledi.
Yeniden Kredi Talebi
Tepkiler üzerine şirket DHMİ’ye bir daha kredi talebinde bulunmayacağı ve maliyet artışına gitmeyeceği yönünde taahhüt verdi. Ancak havaalanı faaliyete geçmesine rağmen, kredinin ilk taksiti dahi ödenmedi. Şirket, DHMİ’nin kapısını yeniden çalarak garantör olmasını, Ziraat Bankası’ndaki krediyi yapılandırmasını ve ek finansman desteği sağlamasını talep etti. DHMİ bu talebe olumsuz yanıt verdi.
126 Milyon Euro Garanti
Karasu, iddialarla ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi. Önergesinde, havalimanının inşası ve işletilmesinde yüksek ek maliyet ödendiğini, ihale şartlarının ihlal edildiğini ve kamu kaynaklarının israf edildiğini belirtti. Karasu, krediye garantör olması için DHMİ’deki bazı bürokratların süreci yönettiğine dair iddialar olduğunu söyledi. Şirkete 126 milyon Euro ödeme garantisi verildiğini belirten Karasu, “Kredi neden kamudan ve bankanın Bahreyn şubesinden alınıyor?” diye sordu.