enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6904
EURO
36,7503
ALTIN
2.961,86
BIST
9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Çok Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
13°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Çok Bulutlu
12°C

Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerin kendini yenilemesi ne kadar sürer? Aşama aşama açıklandı

Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerin kendini yenilemesi ne kadar sürer? Aşama aşama açıklandı
Advert
30.11.2024 09:34
1
A+
A-

Akciğerler, sigaranın en belirgin etkilerini gösterdiği organdır. Sigara içmek, akciğerlerin görünümünü değiştirerek onları daha koyu ve sert hale getiriyor ve iltihaplanmaya yol açıyor.

Uzun süreli sigara içenlerde bu hasarlar kalıcı olabilirken, sigarayı bırakmak her zaman sağlığı iyileştirmek için önemli bir adımdır. Sigarayı bırakanlar hemen iyileşme hissederler, ancak akciğerlerdeki önemli değişiklikler zaman alır.

Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kalp atış hızı ve tansiyon düşer. 12 saat sonra nikotin ve karbon monoksit seviyeleri azalırken oksijen seviyeleri yükselir.

İki haftadan üç aya kadar kan dolaşımı ve akciğer fonksiyonları iyileşir. Bir ay sonra öksürük ve nefes darlığı azalır. Üç ila dokuz ay sonra akciğer fonksiyonu yüzde 10 artar.

10 yıl sonra sigaranın akciğer kanseri riskini artırması azalır ve kanser riski sigara içmeyenlere göre yarı yarıya düşer.

Sigarayı bırakan eski sigara içenlerin akciğerleri iyileşmeye başlar. Araştırmalar, sigaranın neden olduğu hasarın tersine çevrilmesinin yanı sıra akciğer hücrelerindeki DNA’da olumlu değişiklikler olduğunu göstermiştir.

Eski sigara içenlerde sağlıklı akciğer hücreleri, sigara içenlere göre dört kat fazladır. Bu hücreler, hava yollarını kaplayan hücreleri yenileyerek kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Sigara içmek, kansere yol açabilecek genetik hatalara yol açar, ancak sigarayı bırakmak bu süreci durdurur ve sağlıklı hücrelerin oluşumunu destekler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.