Akciğerler, sigaranın en belirgin etkilerini gösterdiği organdır. Sigara içmek, akciğerlerin görünümünü değiştirerek onları daha koyu ve sert hale getiriyor ve iltihaplanmaya yol açıyor.
Uzun süreli sigara içenlerde bu hasarlar kalıcı olabilirken, sigarayı bırakmak her zaman sağlığı iyileştirmek için önemli bir adımdır. Sigarayı bırakanlar hemen iyileşme hissederler, ancak akciğerlerdeki önemli değişiklikler zaman alır.
Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra kalp atış hızı ve tansiyon düşer. 12 saat sonra nikotin ve karbon monoksit seviyeleri azalırken oksijen seviyeleri yükselir.
İki haftadan üç aya kadar kan dolaşımı ve akciğer fonksiyonları iyileşir. Bir ay sonra öksürük ve nefes darlığı azalır. Üç ila dokuz ay sonra akciğer fonksiyonu yüzde 10 artar.
10 yıl sonra sigaranın akciğer kanseri riskini artırması azalır ve kanser riski sigara içmeyenlere göre yarı yarıya düşer.
Sigarayı bırakan eski sigara içenlerin akciğerleri iyileşmeye başlar. Araştırmalar, sigaranın neden olduğu hasarın tersine çevrilmesinin yanı sıra akciğer hücrelerindeki DNA’da olumlu değişiklikler olduğunu göstermiştir.
Eski sigara içenlerde sağlıklı akciğer hücreleri, sigara içenlere göre dört kat fazladır. Bu hücreler, hava yollarını kaplayan hücreleri yenileyerek kanser riskini azaltmaya yardımcı olur. Sigara içmek, kansere yol açabilecek genetik hatalara yol açar, ancak sigarayı bırakmak bu süreci durdurur ve sağlıklı hücrelerin oluşumunu destekler.