Son dönemlerde portakalın dışında C vitamini bakımından daha zengin meyve ve sebzeler öne çıksa da portakal, vücudumuza faydalı içerikleriyle hâlâ önemli bir besin kaynağı olarak görülüyor.
Seralar sayesinde portakal ve mandalina gibi turunçgiller tüm yıl boyunca tüketilebiliyor olsa da şu dönemde gerçek mevsimini yaşıyor ve sofralarımıza doğal lezzetini sunuyor. Antioksidan ve iltihap giderici özellikleriyle iltihaplanmayı azaltan ve hücre yenilenmesini destekleyen portakal, sindirime iyi geliyor ve vücudumuza olumlu katkı sağlıyor. İdrar söktürücü özelliği sayesinde de toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor.
Yüksek C vitamini ve potasyum içeriği sayesinde böbrek taşı oluşumunu önleyebilir ve idrar yollarının temizlenmesine yardımcı olabilir. Antioksidan özellikleri de vücudu toksinlerden arındırarak böbrek fonksiyonlarını destekler. Böbrek sağlığına önem verenler için portakal vazgeçilmez bir meyve.
Portakal, %90’ı sudan oluşan yapısıyla böbreklerin nemli kalmasına yardımcı olan doğal bir kaynak. Ancak her zaman olduğu gibi ölçülü tüketmek burada da önemli. Özellikle yüksek potasyum içeriği nedeniyle bazı sağlık sorunları olanlar günde bir portakalla yetinmeli. Bu kişiler portakalın faydalarından düşük potasyumlu diğer besinlerden de yararlanabilir. Diğerleri içinse günlük iki portakal veya dört parçalık meyve suyu portakalın tüm faydalarından yararlanmak için yeterli olacaktır.
Harvard Halk Sağlığı Okulu’ndan Dr. Changzheng Yuan’ın araştırması, düzenli portakal, sebze ve meyve suyu tüketiminin öznel bilişsel işlevi (SCF) geliştirdiğini gösterdi. Araştırma, 16 yıl boyunca ortalama yaşı 51 olan 27.842 erkeğin beslenme alışkanlıklarını inceleyerek portakalın bilişsel sağlık üzerinde olumlu bir etki yarattığını kanıtladı. Bu bulgular, portakalın hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımız için vazgeçilmez bir besin olduğunu ortaya koyuyor.