Omega-3’ün Faydaları ve Riskleri
Omega-3 yağ asitleri sağlığımız için hayati önem taşır ve birçok hastalıktan korunmamıza yardımcı olur. Vücudumuz kendi başına omega-3 üretemez, bu nedenle besinlerden almamız gerekir. En iyi omega-3 kaynakları balıklardır, özellikle yağlı balıklar.
Omega-3 Kapsüllerine Dikkat!
Yeterli omega-3 alamıyorsanız, kapsüller almayı düşünebilirsiniz. Ancak dikkatli olun, bu takviyeler herkes için uygun değildir, özellikle de kalp hastalığı olanlar için.
Omega-3’ten Uzak Durmanız Gereken Hastalıklar
Kalp rahatsızlığı olan kişiler, ek omega-3 almadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır. araştırmalar, ek omega-3’ün bu kişilerde atriyal fibrilasyon riskini artırabileceğini göstermiştir. Omega-3, felçlere neden olabilecek bir kardiyak aritmidir.
Aşırı omega-3 alımı ayrıca kanama eğilimini artırabilir ve kalp hastalığı olanlarda kardiyak aritmilere yol açabilir. Kan pıhtılaşma süresini uzatabilir ve bağışıklık sistemini bozabilir.
Optimum Omega-3 Miktarı
Reçetesiz satılan omega-3 takviyelerinin içeriği değişkendir, bu nedenle kesin bir dozaj önermek zordur. Doktorunuz, kandaki omega-3 indeksini belirleyerek ihtiyacınız olan miktarı belirleyebilir.
Haftada iki kez uskumru, ringa balığı, sardalya veya somon gibi yağlı deniz balığı yemek omega-3 ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olabilir. Omega-3 ayrıca keten tohumu, ceviz, kolza tohumu ve soya fasulyesi yağında da bulunur.
Hamile ve emziren kadınlar ile büyüme çağındaki çocuklar ve gençler için ek omega-3 takviyesi önerilir. Ancak her zaman önce bir doktorla görüşmelisiniz.