Kıdem Tazminatı Hakkı ve Türkiye’deki Durum
Çalışma hayatında bir yılı dolduran herkes kıdem tazminatı hakkına sahiptir. İşveren iş sözleşmesini feshettiğinde, mücbir sebepler veya emeklilik gibi durumlarda bu ücret ödenir. Ancak çalışanın kendi isteğiyle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ödenmez.
İş Kanunu’ndaki değişiklikler, çalışanların başka senaryolarda da kıdem tazminatı alabileceğini belirtiyor. Örneğin, 10 yıllık bir iş geçmişi olan bir çalışan işten çıkarılırsa, son maaşının brüt ücretinin 10 katı kadar tazminat alma hakkı kazanır.
Kıdem tazminatı, özellikle uzun süre çalışanlar için önemli bir meblağdır ve milyonlarca çalışan ve işveren arasında tartışmalara yol açar.
İş Değiştirmenin Önündeki Engel
Çalışanların çoğu mevcut işlerinden memnun değil. Ancak çoğu kişi, kıdem tazminatını kaybetmemek için iş değiştirmeyi düşünse bile mutsuz oldukları yerde çalışmaya devam ediyor.
Türkiye’deki İş Kanunu’nun son değişiklikleri, yıllar önce yapılmış olsa bile ihlallerde çalışanın istifa edip tam tazminat alma hakkını veriyor. Aşağıdaki durumlardan birine maruz kalmışsanız, mevcut işinizden istifa edip kıdem tazminatınızı eksiksiz alabilirsiniz:
Sağlık Nedenleriyle İşten Ayrılmalar ve Tazminat Hakkı
Bu durumlara ek olarak, askerlik için giden kişiler gibi, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek işten ayrılanlar da kıdem tazminatı alma hakkına sahiptir. Örneğin, gürültülü ortamda çalışması uygun olmayan bir çağrı merkezi müşteri temsilcisi, tıbbi rapor alarak işten ayrılabilir ve kıdem tazminatı alabilir.