Yanmış Ekmeğin Gizli Tehlikesi: Akrilamid
Yanmış ekmek, o çekici gevrekliğinin altında sinsice gizlenmiş bir tehlike barındırır: Akrilamid. Bu kimyasal, uzun süreli tüketildiğinde sinir sistemimize zarar verebilir ve hatta kanser riskini bile artırabilir.
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), akrilamidi “olası insan kanserojeni” olarak sınıflandırıyor. Bu kimyasal, özellikle ekmek ve sebzeler gibi yanmış gıdalarda bulunur. 120 derece Celsiustan yüksek sıcaklıklara ısıtıldığında nişastalı gıdalarda doğal olarak oluşur.
Akrilamid, yiyeceklerdeki doğal şekerin asparajin adlı bir amino asitle reaksiyona girmesiyle oluşur. Kaynatma veya buharda pişirme gibi daha düşük sıcaklıklardaki pişirme yöntemleri akrilamid üretimiyle sonuçlanmaz ve bu nedenle daha sağlıklı seçeneklerdir.
Yanmış Bir Tost Diliminde Ne Kadar Akrilamid Var?
Prof. Jones, “Yanmış gıdalardan aldığınız akrilamid miktarının kanser riski oluşturacak kadar yüksek olduğuna dair kanıt olmadığını belirtmek önemlidir” diye vurguluyor. Ortalama bir tost diliminde yaklaşık 5 mikrogram akrilamid bulunurken, yanmış bir dilimde bu miktar yaklaşık 10 mikrograma yükseliyor.
Araştırmalar, insanların vücut ağırlığının kilogramı başına günde 2,6 mikrograma kadar akrilamid tüketmesinin güvenli olduğunu gösteriyor.
Yanmış Gıdaların Diğer Zararları
Prof. Jones, kızarmış ekmeğin veya sebzelerin yanana kadar pişirilmesinin hoş olmayan bir tat vermesinin yanı sıra vitaminleri ve diğer faydalı bileşenleri de yok ettiğini açıklıyor.
Yüksek dozlarda akrilamid maruziyetinin beyin sağlığına zarar verebileceği, erkeklerde üreme sorunlarına ve yeni doğan bebeklerde düşük doğum ağırlığına neden olabileceği de araştırmalarla ortaya konmuştur.
Bu nedenle, ekmeğinizi veya diğer gıdaları yakmaktan kaçınmak en iyisidir. Daha sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin ve yanmış gıdalardan uzak durun. Sağlığınız için buna değer!