enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2907
EURO
37,1596
ALTIN
3.010,35
BIST
8.872,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Salı Hafif Yağmurlu
18°C

Şirketlere kıyak için dolardan vazgeçmiyorlar

Şirketlere kıyak için dolardan vazgeçmiyorlar
Advert
25.10.2024 06:11
1
A+
A-

İktidar Garantili Projelerde Dövizle Ödemeyi Sürdürüyor

İktidar, tasarruf önlemlerine ve bütçe açığına rağmen garantili projelerdeki ödemeleri dövizle yapmaya devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, köprü ve otoyollardaki geçiş garantilerinin döviz olarak verildiğini ancak ödemelerin TL olarak yapıldığını belirtti.

CHP’li Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül’ün bu ücretlerin TL’ye sabitlenmesi önerisine yanıt veren Uraloğlu, garantilerde dövizden TL’ye geçişin söz konusu olmadığını ancak garanti altı ödemelerin bütçede “ekonomik mali transferler” kaleminden TL olarak gerçekleştirildiğini söyledi. Uraloğlu’nun yanıtı “trajikomik” yorumlarıyla karşılandı.

Sarıgül, bu projelerin sözleşmelerinin akıl tutulmasıyla imzalandığını belirterek, “Bu yüzden herkes topu birbirine atıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tüm vergilerin altına imza atıyor ama bu konuda sessiz kalıyor” dedi.

Sarıgül, “Bakan Uraloğlu’nun yanıtı trajikomik. Şirketlerle yapılan sözleşmeler döviz kuru üzerinden. Çünkü şirketlerin sağladığı dış kredilerin geri ödemesi dövizle yapılıyor. Şirketleri mağdur etmemek için döviz kurundan vazgeçilemiyor. Geçiş ücretlerini döviz kuru üzerinden verenler, milyarlarca lira ödemek zorunda kalıyorlar. Sonra da ‘Garantilerimiz döviz kuru ancak garanti altı ödemeleri TL olarak yapıyoruz’ diyorlar. Altı yılda 493 milyar TL’lik garanti ödemesi yapıldı ve bu önlenemiyor” açıklamasını yaptı.

3 Yılda 678 Milyar TL Ödeme

CHP’li Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, yap-işlet-devret projeleri için verilen garantiler nedeniyle bütçeden önümüzdeki 3 yılda 678 milyar TL ödeme yapılacağını belirtti. Kamu özel işbirliği müteahhitlerine de 2025’te 240,8 milyar TL, 2026’da da 270,3 milyar TL kaynak ayrılacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.