enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2329
EURO
37,1277
ALTIN
3.009,16
BIST
8.872,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Parçalı Bulutlu
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
19°C

14 milyon kişi dava açmıştı! Kimi 513 TL, kimi 342 bin TL kazandı

14 milyon kişi dava açmıştı! Kimi 513 TL, kimi 342 bin TL kazandı
Advert
24.10.2024 13:28
2
A+
A-

ABD’de Juul, Nikotin Bağımlılığı Nedeniyle 440 Milyon Dolar Tazminat Ödedi

Geçtiğimiz ay ABD’deki bir mahkeme, elektronik sigara üreticisi Juul’u kullanıcılarda nikotin bağımlılığı yarattığı iddiasıyla 440 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etti. Kararın ardından Juul, mağdurlara ödeme yapmaya başladı.

Howard Feinstein, Juul’a karşı açılan davaya katıldığında beklentileri düşüktü. Ancak hesabına yatırılan 3.000 dolardan fazla ödeme onu şaşkına çevirdi. Feinstein, “İlk başta bunun bir dolandırıcılık olduğunu düşündüm.” dedi.

Feinstein’ın bu hafta aldığı ödeme, Juul ve tütün devi Altria arasındaki 300 milyon dolarlık anlaşma sonucunda 800.000’den fazla kişiye yapılan ödemelerden biri. Ödemelerin bir kısmı çekle gönderilirken, diğerleri bu hafta başında elektronik olarak yapıldı.

Ödemeler 15 Dolardan 10.000 Dolara Kadar Değişiyor

Girard & Sharp hukuk firmasının avukatı Dena Sharp, ödemelerin 15 dolardan 10.000 dolara kadar değiştiğini, ortalama ödemenin ise 240 dolar olduğunu belirtti. Yaklaşık bir hafta sonra daha fazla ödemenin yapılması bekleniyor.

Başvurular Titizlikle İncelendi

Mahkemeye yapılan 14 milyon başvurudan sadece 842.000’i onaylandı. Mahkeme, başvuruları mükerrer talepler, dolandırıcılık belirtileri ve satın alma kanıtları açısından inceledi. Uygunluğu daha kolay doğrulandığı için ödeme alanların yaklaşık dörtte biri doğrudan Juul’dan ürün satın almıştı.

Dava, Juul müşterilerinin, ürünlerin bağımlılık yapıcı etkileri ve güvenliği hakkında doğru bilgilendirilseydi, daha az ödeme yapacaklarını iddia etti. Ayrıca ürünlerin gençlere yasa dışı bir şekilde pazarlandığı da öne sürüldü. Mahkeme, her iki firmanın da yasaları ihlal edip etmediği konusunda karar vermedi.

Müşteriler Ödemelerden Memnun

Feinstein gibi pek çok kişi, beklemedikleri miktarda ödeme aldıklarını sosyal medyada paylaştı. Feinstein, “Para tam zamanında geldi. Bu yüzden gerçekten minnettarım.” dedi. Feinstein, parayı kredi kartı borcunu ödemek için kullanacağını belirtti.

Feinstein, 16 yaşında sigaraya başladığını ve sigarayı bırakmak için birçok yöntem denediğini söyledi. Sonunda elektronik sigaraya geçti ve birkaç yıl boyunca Juul kullanıcısı oldu. Feinstein, her üç günde bir bir pod tüketiyordu ve Juul’un sağlık ve kullanım anketlerine düzenli olarak katılıyordu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.