enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4929
EURO
36,4337
ALTIN
2.955,58
BIST
9.274,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Mide kanserinin nedeni keşfedildi: Bu buluş tedavide dönüm noktası olabilir!

Mide kanserinin nedeni keşfedildi: Bu buluş tedavide dönüm noktası olabilir!
Advert
14.10.2024 11:09
2
A+
A-

Mide Kanseri: Helicobacter pylori Enfeksiyonunun Rolü

Mide kanseri, dünyanın en sık görülen 6. kanser türüdür ve kansere bağlı ölümlerde 4. sıradadır. Son yıllarda, ana nedeninin Helicobacter pylori enfeksiyonu olduğu keşfedildi. Bu bakteri, başlangıçta zararsız görünse de mide kanseri riskini artırdığı bulunmuştur.

Helicobacter pylori

Helicobacter pylori, midede yaşayan bir bakteridir. Enfekte olan kişilerin %2-3’ünde mide kanseri gelişebilir. Gram-negatif, flagellalı ve mikroaerofiliktir.

Mide Kanseri Gelişimi

Mide kanseri gelişimi karmaşık bir süreçtir. Yüzeyel gastrit ile başlar ve H. pylori enfeksiyonu tetikleyebilir. Sonrasında atrofik gastrit ve bağırsak metaplazisi aşamaları gelir. Bağırsak metaplazisinde mide hücreleri bağırsak hücrelerine dönüşür. Daha sonra displazi ve mide kanseri oluşabilir.

H. pylori, antibiyotiklerle tedavi edilebilir ancak bağırsak metaplazisi evresine ulaşan enfeksiyonlarda tedavi etkili değildir. Bu, atrofik gastrit ile bağırsak metaplazisi arasındaki geçişin kanser gelişiminde kritik bir aşama olduğunu gösterir.

H. pylori’nin Hastalık Yapıcı Gücü

H. pylori’nin hastalık yapıcı gücü, VacA toksini, üreaz enzimi, peptidoglikan proteinleri gibi faktörlerle ilgilidir. Bu bakteri, hücrelerde stres yaratarak sindirim bozukluklarına, hücre değişimlerine ve doku hasarlarına neden olur.

Proteinler Hücrede Strese Neden Oluyor

Endoplazmik retikulumun aşırı çalışması, yanlış katlanmış proteinlerin birikmesine neden olarak hücrede strese yol açar. Bu strese yanıt olarak endoplazmik retikulum, Katlanmamış Protein Yanıtı (UPR) mekanizmasını tetikler. Araştırmalar, ER stresinin H. pylori kaynaklı mide kanseriyle bağlantılı olduğunu göstermiştir.

Proteinler Hücrede Strese Neden Oluyor

ER stresi, hücrede otofajiye de yol açabilir. H. pylori enfeksiyonunun, otofaji genlerini metillendirerek susturduğu bulunmuştur. Otofaji, hücrelerin kendini temizleme mekanizmasıdır. Baskılanması, kanser hücrelerinde sık görülür. H. pylori’nin otofajiyi engellemesi, hücrede strese neden olarak kanser özelliklerine yol açar.

Kronik İnflamasyon ve DNA Hasarı

Kronik inflamasyon, mide kanserinin yayılmasında önemli rol oynar. H. pylori enfeksiyonu, gastrite yol açar. Uzun süreli inflamasyon, azot oksit salınımına neden olarak azotlu bazların hasar görmesine ve tümör baskılayıcı genlerin metillenmesine yol açar. Bu epigenetik değişiklikler kanser gelişimine katkıda bulunur.

Sonuç

Helicobacter pylori, tedavi edilmediğinde mide kanserine yol açabilir. Endoplazmik retikulum stresi, inflamasyon, azot oksit birikimi ve DNA metilasyonu gibi çeşitli mekanizmalarla mide hücrelerinin değişmesine ve kanser gelişimine neden olur. Ancak H. pylori enfeksiyonu olan bireylerin yalnızca küçük bir kısmında mide kanseri gelişir. Gastritin erken teşhisi ve tedavisi ile enfeksiyon kontrol altına alınabilir. Ayrıca, bu mekanizmaların anlaşılmasıyla, mide kanserinin tedavisinde yeni umut verici çalışmalar yürütülmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.