enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2890
EURO
37,2177
ALTIN
2.989,60
BIST
8.965,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Tartışma yaratan plan: Radyoaktif atıklar çatal-bıçak takımına dönüştürülecek

Tartışma yaratan plan: Radyoaktif atıklar çatal-bıçak takımına dönüştürülecek
Advert
13.10.2024 13:31
1
A+
A-

EDF, Fessenheim’ın Arta Kalan Malzemelerini Yeniden Kullanacak

Fransız enerji şirketi EDF, Fessenheim nükleer santralinin kapatılmasının ardından, santralden arta kalan malzemeleri çatal-kaşık takımına, tencerelere ve kapı kollarına dönüştürecek.

Euronews’e göre, bu, Fransa’nın yemek masalarının radyoaktif çatal bıçak takımlarıyla dolacağı anlamına gelmiyor. Şirket, sadece “çok düşük seviyeli radyoaktif” metallerin dökme demir veya çeliğe dönüştürüleceğini belirtti. Geri kalan malzemeler nükleer atık işleme tesislerine gönderilecek.

EDF’nin Fessenheim tesisinin eski müdürü Laurent Jarry, “Bu sayede 40 yıllık bir süre zarfında 500.000 ton düşük seviyeli radyoaktif metal işlenebilecek” dedi.

Düşük Seviyeli Radyoaktif Metaller

Düşük seviyeli radyoaktif metaller, genellikle nükleer tesislerin sökülmesinden veya işletilmesinden ya da doğal radyoaktif malzemeler kullanan endüstrilerden gelir. Bu malzemelerden kurtulmak, üreticiler için bir sorun teşkil ediyordu çünkü alternatif bir çözüm bulunamadığında uzun süreli depolanması için ödeme yapmaları gerekiyordu.

EDF’nin planı Fransa için bir ilk olsa da İsveç, Almanya ve ABD, metalleri yeniden kullanmak üzere külçe haline getirmeden önce radyoaktivitelerinden “arındırmak” için benzer teknikler kullanıyor.

Halk Oylaması ve Muhalefet

Halk, Şubat 2025’e kadar projeyi oylayabilecek. Ancak herkes radyoaktif maddelerin yeniden kullanılmasından yana değil. Nükleer karşıtı kampanyacılar, radyoaktivite maruziyetinin zararsız bir eşiğinin olmadığını ve herhangi bir dozun insan sağlığı için risk taşıdığını savunuyor.

Bu nedenle, geri dönüşüm tesisinin hayata geçirilebilmesi için Fransız halk sağlığı yasasının değiştirilmesi gerekecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.