enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2890
EURO
37,2177
ALTIN
2.989,60
BIST
8.965,51
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Yemek cesaret istiyor, sadece karaborsada bulunuyor: Dünyanın en tehlikeli peyniri!

Yemek cesaret istiyor, sadece karaborsada bulunuyor: Dünyanın en tehlikeli peyniri!
Advert
07.10.2024 16:35
2
A+
A-

Dünyanın En Tehlikeli Peyniri: Casu Marzu

Sardunya Adası’nın İtalyan hazinesi, Casu Marzu, Guinness Dünya Rekorları tarafından “dünyanın en tehlikeli peyniri” olarak tanındı.

Bu sıradışı peynir, koyun sütünden üretiliyor ve sineklerin yumurta bırakması için açıkta fermente ediliyor. Peynirdeki larvalar fermantasyonu gerçekleştirirken, peynir canlı kurtçuklarıyla birlikte tüketiliyor.

Casu Marzu, İtalyan gurmeleri arasında tutkulu bir ilgi uyandırıyor, ancak üretimi ve satışı yasa dışı. Buna rağmen yasa dışı yollardan ticareti devam ediyor.

Tehlikeli Lezzet

Casu Marzu’nun tüketiminde en dikkat çekici özellik, peynirdeki canlı larvalar. Ancak asıl tehlike, larvaların ölü olması durumunda ortaya çıkıyor, çünkü bağırsak çeperine zarar verebiliyorlar. Ayrıca, larvalar beklenmedik bir şekilde fırlayabileceği için gözleri korumak önemlidir.

Tartışmalı Etkiler

Casu Marzu tartışmalı bir peynir. Bazıları afrodizyak olarak görürken, diğerleri sindirim sistemi sorunlarına neden olabileceğini savunuyor. Avrupa Birliği ve İtalya’da satışı yasak olsa da Sardunya’da karaborsada bulunabiliyor.

Yasal Durum

1962’den beri İtalya’da yasa dışı kabul edilen Casu Marzu, parazit içeren gıdaların tüketimini yasaklayan yasalarla korunuyor. Peyniri satanlar 50.000 Euro’ya kadar para cezasına çarptırılabiliyor. Buna rağmen Sardunyalılar bu sıra dışı lezzeti tüketmeye devam ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.