Okullardaki Sınıf Yoğunluğu Eğitimi Etkiliyor
Eğitim-İş Elazığ İl Temsilcisi Özgür Şahin, sınıflarda öğrenci sayısının fazla olmasının öğretmenlerin verimliliğini azalttığını vurguladı. Şahin, “İmam Hatip ortaokulu ve liselerinde sınıflar 15-20 kişilikken, aynı mahalledeki diğer okullarda 40-50 kişilik olabiliyor. Bu durum vatandaşların çocuklarını imam hatiplere göndermemesi yönünde bir eğilime yol açıyor ve okullarda dengesizliklere neden oluyor” dedi.
40-50 Kişilik Sınıflarda Eğitim
Eğitimde yaşanan sorunlar artıyor. Çocuklarını imam hatiplere göndermek istemeyen veliler, kendi semtlerindeki okullara kayıt yaptırmayı tercih ederek başka okullara gitmek zorunda kalıyorlar. Okullaşma oranının düşük olması nedeniyle öğrenciler 40-50 kişilik sınıflarda eğitim almak zorunda kalıyor.
“Veliler Çocuklarını İmam Hatiplere Göndermek İstemiyor”
İmam hatip okullarının sayısının artması nedeniyle velilerin çocuklarını başka okullara kayıt ettirdiğini belirten Şahin, şunları söyledi:
- Hükümet imam hatip okullarına diğer okullardan daha fazla önem veriyor.
- İmam Hatip ortaokulu ve liselerinde sınıflar 15-20 kişilikken, aynı mahalledeki diğer okullarda 40-50 kişilik olabiliyor.
- Sınıfların fazla yoğun olması verimi düşürüyor çünkü öğretmenler tüm öğrencilere yetişemiyor.
- Hükümet imam hatip okullarına daha fazla destek sağlıyor.
- Elazığ’da çok fazla imam hatip okulu var ve veliler bazı okulların dönüştürülmesini istiyor. Ancak Milli Eğitim Müdürlüğü, imam hatip kapatan kişi olarak görülmemek için buna yanaşmıyor.
- Veliler çocuklarını imam hatiplere göndermemek için diğer okulları tercih ediyor. Bu da okullarda dengesizliğe neden oluyor.
- Sınıflardaki yoğunluğun tam gün eğitime geçilmesiyle ilgisi var. Elazığ’da şu anda %15 civarında sabahçı-öğlenci sistemi var, diğer okullar ise tam gün eğitim veriyor.
- Tam güne geçilmesiyle birlikte altyapı yetersizliği nedeniyle çok sayıda öğrenci tek sınıfta eğitim almak zorunda kalıyor.