enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5369
EURO
36,4401
ALTIN
2.958,94
BIST
9.136,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Kredi kartından nakit çekemeyenler bu yönteme akın ediyor! 1 yılda rekor artış

Kredi kartından nakit çekemeyenler bu yönteme akın ediyor! 1 yılda rekor artış
Advert
05.10.2024 16:36
2
A+
A-

Kredili Mevduat Hesapları: Vatandaşlar Krediye Erişim Sağlıyor

Kredi kartı nakit avanslarını kullanamayan vatandaşlar, Kredili Mevduat Hesapları (KMH) yoluyla nakit elde etmeye çalışıyor. Genellikle kredi kartı kullanıcıları limitlerinin %25’ine kadar nakit çekebiliyor ve taksitli nakit avanslarda 3 aya kadar vade sunuluyor. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, 29,5 milyon banka müşterisi KMH kullanıyor.

Temmuz 2024’te KMH hesaplarından çekilen para miktarı, bir önceki yıla göre %142 artarak 315 milyar liraya ulaştı. Yılın aynı döneminde, bu rakam 130 milyar liraydı.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, KMH’ler hakkında şunları söyledi: “Sıkı para politikası nedeniyle kredi bulmak zorlaştı. Nakit avans kullanarak döviz alanlar ve yatırım yapanlar oldu. Bunu kontrol altına almak için devlet, nakit avans faiz oranlarını yükseltti. Şu anda kredi kartı nakit avans faiz oranı ile KMH faiz oranı aynı düzeylerde.”

Vatandaşlar, maaşları ve kredi kartı harcamaları yetmeyince KMH’leri kullanıyor. Ancak KMH’ler de faizli borçtur ve geri ödenmelidir. KMH hesaplarına uygulanan faiz oranları, kredi kartı faiz oranlarıyla aynı seviyelerdedir. KMH’ler ihtiyaç kredisi türüdür ve kişinin maaşına göre verilen bir limiti vardır.

KMH hesapları, bankanın politikasına göre aylık veya günlük değerlendirilebilir. Para çeker çekmez faiz işler. Vatandaşların, KMH kullanırken dikkatli olmaları gerekir. Eksi bakiyeye düşmek faiz uygulamasını başlatır.

Otomatik fatura talimatları veya kredi taksit ödemeleri varsa, fark etmeden eksi bakiyeye düşülebilir. Vatandaşlar fatura ödeme ve taksit günlerinde hesaplarının eksiye geçmediğinden emin olmalıdır.

Merkez Bankası ve ekonomi yönetimi, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi faizlerini ödemekte güçlük çeken vatandaşlar için 60 aya kadar yapılandırma imkanı getirdi. Bu düzenleme, yüksek enflasyon ve maaş artışlarının kısıtlı olduğu dönemde vatandaşların finansmana daha kolay erişmesini sağlamak amacıyla alındı.

Bu karar, vatandaşlara biraz olsun rahatlama sağlayacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.