enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2822
EURO
37,2128
ALTIN
2.980,73
BIST
9.052,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

İhtiyaç kredisi faizinde beş ay sonra bir ilk

İhtiyaç kredisi faizinde beş ay sonra bir ilk
Advert
04.10.2024 13:03
2
A+
A-

Faiz Oranlarında Belirgin Düşüş

Son beş ayın en düşük seviyesi olan %70,8 ile ihtiyaç kredisi faiz oranları düşüşe geçti. Ticari ve mevduat faizlerinde de benzer bir eğilim yaşandı ve mevduat faizleri %60’ın altına geriledi.

Toplam Mevduat Artışı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı verilere göre, bankacılık sektöründeki toplam mevduat, haftalık olarak 208 milyar TL artışla 18 trilyon 407 milyar TL’ye yükseldi.

Mevduat ve Ticari Kredilerde Düşüş

Faiz oranlarındaki düşüşe paralel olarak, ortalama bileşik TL mevduat faizi %60’ın altına düştü. Ticari kredilerde de %59,6’lık bir azalma kaydedildi. İhtiyaç kredilerindeki düşüş ise en belirgin seviyede oldu.

Kredi Kartlarına İlişkin Önlemler

TCMB ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartlarıyla ilgili yeni önlemler aldı. BDDK, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlularına 60 aya kadar yapılandırma imkanı sunarken, TCMB ise yapılandırmalarda uygulanacak azami faiz oranını %3,11 ile sınırlandırdı.

Tüketici Kredileri ve Kredi Kartı Bakiyeleri

Mevduat bankalarındaki tüketici kredileri %1,19 oranında artışla 1 trilyon 738 milyar TL’ye ulaştı. Taksitli ticari kredilerdeki artış ise %1,20 olarak gerçekleşti. Kredi kartları bakiyeleri %2,26 oranında yükselerek 2 trilyon 110 milyar TL’ye çıktı.

Toplam Kredi Hacmi Artışı

TCMB dahil bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi haftalık olarak 149 milyar TL artış göstererek 14 trilyon 429 milyar TL’ye ulaştı. Bu, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %40,66’lık bir büyümeyi temsil ediyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.