enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2822
EURO
37,2128
ALTIN
2.980,73
BIST
9.052,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Dev güneş lekesi patladı! Cumartesi günü elektrik kesilebilir, iletişim kopabilir…

Dev güneş lekesi patladı! Cumartesi günü elektrik kesilebilir, iletişim kopabilir…
Advert
03.10.2024 12:06
0
A+
A-

Güneş Patlaması Dünyayı Tehdit Ediyor

Salı günü Güneş’te meydana gelen güçlü bir patlama, elektrik şebekelerimiz, uydu sistemlerimiz ve radyo sinyallerimiz için ciddi bir tehdit oluşturuyor. AR3842 olarak adlandırılan dev güneş lekesinden kaynaklanan bu patlama, son beş yılın en güçlü ikinci güneş parlaması olarak kaydedildi.

Patlama, Hawaii’de kısa dalga radyo sinyallerinde kesintilere neden oldu ve uzaya devasa bir plazma bulutu, Koronal Kütle Atımı (CME) gönderdi. Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’ne (NOAA) göre CME’nin 5 Ekim’de Dünya’ya çarpması bekleniyor ve bu da önemli jeomanyetik fırtınalara neden olabilir.

Güneş’in Artan Aktivitesi

Bu olaylar, Güneş’in kabaca 11 yıllık döngüsünün bir parçası. Şu anda Güneş, en aktif “güneş maksimumu” döneminde. Bilim insanları bu döngünün 2025’te zirve noktasına ulaşmasını bekliyordu. Ancak Güneş’in bu yılki artan aktivitesi, zirvenin daha erken gerçekleşebileceğini gösteriyor.

2024’te Güneş sıra dışı sayıda güçlü patlama yaşadı. X sınıfı olarak bilinen bu patlamalar, şimdiye kadar 41 kez gözlemlendi. Normalde bir yılda bu tür patlamalar sadece 10 kez meydana gelir. Güneş’in bu beklenmedik aktivitesi, Dünya’daki teknolojik altyapılar için riskleri artırıyor.

Jeomanyetik Fırtınaların Etkileri

Jeomanyetik fırtınalar, Dünya’nın manyetik alanını etkileyen güçlü enerji patlamalarıdır. Bu fırtınalar özellikle elektrik şebekelerinde kesintilere, uydu ve GPS sistemlerinde bozulmalara, hatta radyo sinyallerinde kitlesel kesintilere neden olabilir. NOAA uzmanları bu haftaki fırtınanın şiddetinin G1 (hafif) ile G3 (orta) seviyeleri arasında olmasını bekliyor. Ancak bu yine de bazı alanlarda ciddi aksaklıklara neden olabilir.

Fırtınanın en şiddetli etkilerinin Cumartesi günü yaşanması bekleniyor ve yetkililer olası kesintilere karşı hazır olunması konusunda uyarıyorlar.

Olası Etkiler ve Hazırlıklar

Jeomanyetik fırtınalar, modern hayatın temel unsurları olan elektrik şebekeleri ve uydu iletişimi için önemli riskler oluşturuyor. Uzmanlar, bu tür fırtınaların elektrik kesintilerine, uydu sistemlerinin bozulmasına ve radyo sinyallerinin kesintiye uğramasına neden olabileceği konusunda uyarıyor. Ayrıca, Dünya’nın bazı bölgelerinde kutup ışıkları gibi doğal olaylar da bu olayların etkileri arasında yer alıyor.

Bu hafta sonu beklenen fırtınanın tam şiddeti ve zamanlaması belirsiz olsa da yetkililer hafta boyunca olası kesintilere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtiyor.

Güneş’in bu tür aktivitesinin önümüzdeki yıllarda da devam etmesi bekleniyor. Altyapıların korunması ve bireylerin bu tür olaylara hazır olması, bu süreçte hayati önem taşıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.